FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Babka marcepanowo- ananasowa

Bardzo lubię marcepan, a przepisy z użyciem surowej masy marcepanowej od
zawsze pobudzały moja wyobraźnię (ach te pierwsze piękne książki pełne
kolorowych zdjęć i przepisy zgodne z realiami, ale Niemiec Zachodnich, a nie
raczkującej nowej Polski). W końcu zaopatrzyłam się w zapas marcepanowy z
importu własnego (w sklepach Polski B nadal nie uświadczysz takich luksusów)
wzięłam się do pracy. Na pierwszy ogień coś prostego: babka z gazetki "Ciasta
i desery" nr 3/2008. A idzie to tak:

200g mąki pszennej
100g płatków owsianych błyskawicznych
175g masła
150g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
3 jajka
200g masy marcepanowej
200g ananasa z puszki

Do dekoracji: 2 saszetki czekoladowej polewy (=200g)

Dodatkowo: tłuszcz do smarowania formy
płatki owsiane błyskawiczne do posypania formy

Masę marcepanową utrzeć z miękkim masłem na puszysty krem. Ucierają dodawać
stopniowo cukry i jajka. Mąkę połączyć z płatkami i proszkiem, dodawać po
łyżce do ciasta.
Plasterki ananasa osączyć dokładnie z zalewy, pokroić na dość drobne kawałki i
wymieszać z ciastem. Natłuścić formę długości 30 cm, wysypać płatkami. Nałożyć
ciasto i wstawić do nagrzanego pieca. Piec 60- 70 min w 170 stopniach z
termoobiegiem.

Przesadziłam, dołożyłam jeszcze 10 min, bo ciasto było wciąż lepkie, a z
wierzchu mocno się spiekło- musiałam przykryć folią.
Mimo tego jest smaczne, polecam do wypróbowania:)

--
Uwielbiam:)

Babka marcepanowo- ananasowa - alinka_li 22.10.08, 21:49    
Re: Babka marcepanowo- ananasowa - kika2705 24.10.08, 21:31    
Re: Babka marcepanowo- ananasowa - daxter 24.10.08, 21:53    
uczciwie powiem, ze omijalam watek - jo.hanna 24.10.08, 22:26    
Re: Babka marcepanowo- ananasowa - alinka_li 25.10.08, 11:00    
Re: Babka marcepanowo- ananasowa - bodzia50 25.10.08, 11:19    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd