FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Appenzeller w cieście filo
   jswm   08.11.08, 19:24 zarchiwizowany
albo Appenzeller im Filoteig, Appenzeller en pate, Appenzeller Cheese in Filo
Pastry :),
bo moja "serowa" książka z Neuchatel jest w trzech językach

1 łyżeczka masła
1oog drobno pokrojonego pora
1 drobno posiekana szalotka
pieprz
1 łyżka posiekanego majeranku (dałam suszony)
80g startego sera Appenzeller
40g tegoż samego sera pokrojonego w drobną kostkę
1 żółtko
1 łyżka gruboziarnistej musztardy

9 płatów ciasta filo (np. z Samiry)
60g rozpuszczonego masła



1. Cebulkę i pora poddusić na maśle, doprawić majerankiem i pieprzem, przykryć
i zostawić do ostygnięcia.
2. Do porów domieszać sery, żółtko i musztardę
3. Każdy płat filo posmarować masłem po bokach, złożyć na trzy, położyć na nim
łyżkę nadzienia, zawinąć w trójkąt i z zewnątrz posmarować masłem.
4. Wypełnione trójkąty piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez około 15
min (do zezłocenia)

polecam z czerwonym winem :)

  Re: Appenzeller w cieście filo
   n_ina   08.11.08, 19:26 zarchiwizowany
czy ciasto filo jest dostępne w Polsce?
--
Mój blog kulinarny

  Re: Appenzeller w cieście filo
   jswm   08.11.08, 19:27 zarchiwizowany
tak, w Warszawie np w Samirze i Bomi

  Re: Appenzeller w cieście filo
   n_ina   08.11.08, 19:28 zarchiwizowany
dzięki!
--
Mój blog kulinarny

  Re: Appenzeller w cieście filo
   n_ina   08.11.08, 19:54 zarchiwizowany
a powiedz jeszcze ile kosztuje?

[te 9 płatów to całe opakowanie?]
--
Mój blog kulinarny

  Re: Appenzeller w cieście filo
   jswm   08.11.08, 19:26 zarchiwizowany
sposób składania poniżej

  Re: Appenzeller w cieście filo
   jswm   08.11.08, 19:33 zarchiwizowany
aha, u mnie trójkątów było 7, choć nadzienia starczyło by na więcej, pewnie
powinny być mniejsze ale to nie na moją cierpliwość :)



P.S.
w taki sam sposób składałam kiedyś ciasto "na słodko"
jako nadzienie wystąpiły jabłka duszone z kardamonem. pyszne!

  a po wlosku ?
   kikkera   09.11.08, 09:25 zarchiwizowany
:)))

bardzo fajny przepis.
--
«J'ai trouvé le chaînon manquant entre le singe et l'Homme : c'est nous !» Konrad Lorenz

  Re: a po wlosku ?
   jswm   09.11.08, 11:11 zarchiwizowany
no tak, toż to jawna dyskryminacja włoskich kantonów :)



n.ino, moje opakowanie kosztowało 14.99, było w nim około 20 płatów


  Re: Appenzeller w cieście filo
   nobullshit   17.11.08, 12:12 zarchiwizowany
Śliczne.
W moim zamrażalniku siedzi filo, do którego nie mam odwagi się zabrać. Miałam
nadzieję, że się przeterminowało, ale guzik, jeszcze nie. Przywieźć Ci?

  Re: Appenzeller w cieście filo
   jswm   22.12.08, 12:13 zarchiwizowany
tak to jest, jak się do własnych wątków nie zagląda... straciłam dostawę filo :))))

  Re: Appenzeller w cieście filo
   lunaa7   22.12.08, 14:48 zarchiwizowany
Bardzo apetycznie wyszly-lubie robic rozne rzeczy z ciastem filo
--
> W E S O L Y C H S W I A T !!!! < :))

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd