FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Appenzeller w cieście filo

albo Appenzeller im Filoteig, Appenzeller en pate, Appenzeller Cheese in Filo
Pastry :),
bo moja "serowa" książka z Neuchatel jest w trzech językach

1 łyżeczka masła
1oog drobno pokrojonego pora
1 drobno posiekana szalotka
pieprz
1 łyżka posiekanego majeranku (dałam suszony)
80g startego sera Appenzeller
40g tegoż samego sera pokrojonego w drobną kostkę
1 żółtko
1 łyżka gruboziarnistej musztardy

9 płatów ciasta filo (np. z Samiry)
60g rozpuszczonego masła



1. Cebulkę i pora poddusić na maśle, doprawić majerankiem i pieprzem, przykryć
i zostawić do ostygnięcia.
2. Do porów domieszać sery, żółtko i musztardę
3. Każdy płat filo posmarować masłem po bokach, złożyć na trzy, położyć na nim
łyżkę nadzienia, zawinąć w trójkąt i z zewnątrz posmarować masłem.
4. Wypełnione trójkąty piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez około 15
min (do zezłocenia)

polecam z czerwonym winem :)

Appenzeller w cieście filo - jswm 08.11.08, 19:24    
Re: Appenzeller w cieście filo - n_ina 08.11.08, 19:26    
Re: Appenzeller w cieście filo - jswm 08.11.08, 19:27    
Re: Appenzeller w cieście filo - n_ina 08.11.08, 19:28    
Re: Appenzeller w cieście filo - n_ina 08.11.08, 19:54    
Re: Appenzeller w cieście filo - jswm 08.11.08, 19:26    
Re: Appenzeller w cieście filo - jswm 08.11.08, 19:33    
a po wlosku ? - kikkera 09.11.08, 09:25    
Re: a po wlosku ? - jswm 09.11.08, 11:11    
Re: Appenzeller w cieście filo - nobullshit 17.11.08, 12:12    
Re: Appenzeller w cieście filo - jswm 22.12.08, 12:13    
Re: Appenzeller w cieście filo - lunaa7 22.12.08, 14:48    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd