FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Re: Pakora czyli wegetariański tłusty czwartek:)
   reuptake   20.02.09, 22:36 zarchiwizowany
gdzie kupiłeś methi?
--
reuptake

Zobacz przepisy tygodnia!

  Re: Pakora czyli wegetariański tłusty czwartek:)
   miszam   21.02.09, 11:31 zarchiwizowany
Sprawdź na Allegro;)
To jest ogromne opakowanie. Ten sprzedawca ma też fantastyczne papadamy z
czarnym pieprzem.

  Re: Pakora czyli wegetariański tłusty czwartek:)
   hania55   21.02.09, 12:03 zarchiwizowany
Miszam, aż się rozmarzyłam... Uwielbiam pakorę!

--
What a night to fly my kite on

  Re: Pakora czyli wegetariański tłusty czwartek:)
   marijohanna   10.03.09, 11:21 zarchiwizowany
mniam mniam. uwielbiam pakore!!! wyprobuje na pewno!!


--
"Jestem super duper zorganizowana, mysle dwa kroki do przodu, czytam w myslach i
wszystko robie przed czasem" (by amba;-)

Czesio

  Marokanska zupa z ciecierzycy
   zawszepolka   20.02.09, 20:47 zarchiwizowany
Fetti Kochana a mozna z zupa? Bo zrobilam ostatnio naprawde doooobra :) Co prawda
obiecalam sobie, ze juz tutaj nie bede sie aktywnie udzielac, ale Twoj watek mi sie
podoba bardzo i jeszcze Miszam takie cuda wkleja co jakis czas :)
Co to ciecirzyca kazdy wie wiec jedziemy!

1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 srednia cebula, pokrojona w kostke
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki
2 lyzeczki mielonego kuminu*
600ml wrzacego bulionu warzywnego**
400g pomidorow z puszki, pokrojonych
200g ugotowanej ciecierzycy
100g mrozonego bobu
skorka i sok z polowy cytryny
duza garsc swiezej kolendry lub natki pietruszki
chleb pita lub podplomyk

Ciecierzyce namoczyc na 12 godzin. Po tym czasie ugotowac do miekkosci i lekko posolic.
W rondlu o grubym dnie rozgrzac olej, dodac czosnek, cebule i seler naciowy i smazyc na
malym ogniu przez 10 minut, mieszajac, az cebula i seler zeszkla sie. Dodac kumin i
smazyc przez kolejna minute.
Zwiekszyc moc palnika, dodac goracy bulion pomidory i ciecierzyce, oraz szczypte swiezo
zmielonego czarnego pieprzu. Gotowac przez 8 minut. Dodac bob i sok z cytryny i
gotowac przez kolejne 2 minuty.
Doprawic do smaku (ja doprawilam sola morska, platkami chili i pieprzem cytrynowym),
nalozyc zupe do miseczek, posypac skorka z cytryny i natka pietruszki. Podawac z
chlebem pita lub podplomykiem.

Smacznego!

*zastapilam mielonym kminkiem
**uzylam organicznego bulionu z kostki Marigold Organic Swiss (bez glutenu i drozdzy)

--
'Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuz za rogiem. Jakby bylo kieszonkowcem, dziwka albo
sprzedawca losow na loterie: to jego najczestsze wcielenia. Do drzwi naszego domu
nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyc'

Carlos Ruiz Zafon 'Cien wiatru'

  Makaron razowy z bakłażanem, fasolą i ziołami
   miszam   21.02.09, 13:23 zarchiwizowany
Haniu, ja też uwielbiam pakorę (pakory?), a zostało mi jeszcze 800g mąki:)

Zawszepolko, fajna ta Twoja zupa:)

Dziś zjedliśmy makaron razowy z fasolą i ziołami.

Podaję orientacyjne ilości.

Makaron razowy z fasolą, bakłażanem i ziołami

Na 3 osoby:

3/4 szklanki fasoli, namoczonej poprzedniego dnia i ugotowanej (w nowej wodzie)
z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
2-3 łyżki oleju
1 cebula
kilka ząbków czosnku
gałązka selera naciowego (niekoniecznie, zamiast selera można dodać jedną startą
pietruszkę lub marchew), pokrojonego w paski
pół bakłażana, pokrojonego w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
tymianek
nać pietruszki
mały słoiczek przecieru pomidorowego
sól, pieprz i brązowy cukier do smaku

makaron razowy

w charakterze posypki wystąpiły mielone migdały

Na oleju podsmażyć posiekane cebulę i czosnek, seler naciowy i paprykę oraz
bakłażana. Smażyć kilka minut, dodać gałązki tymianku, przecier pomidorowy,
trochę wody i doprawić do smaku. Chwilę gotować, dodać ugotowaną fasolę.

Ugotować makaron razowy, podać z gorącymi warzywami, posypać serem lub prażonymi
migdałami i ziołami, jakie lubicie.
Smacznego:)


  ciesze sie,ze watek sie przyjal:)
   fettinia   21.02.09, 14:07 zarchiwizowany
I dziekuje za smakowite pomysly i potrawy:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Dwie paciaje
   saiss   06.03.09, 17:47 zarchiwizowany
Czyli pyszne pasty :)
Pierwsza funkcjonuje w rodzinie jako "smalczyk z fasoli" - udyźdana fasola ( tu
czerwona, lepsza jest biała), przesmażona na oliwie cebula, czosnek, fura
majeranku, sól i pieprz. Jak ktoś lubi, zeby mu chrupało, świetnie się sprawdza
sieię lniane niezmielone.

Druga to też białko, ser z jogurtem, utartym drobno selerem, natką i sokiem z
pomarańczy/mandarynki.

Obie sa dobre z chlebem, albo wcinane widelcem.

(pastę fasolową śmiało zgłoszę na paciaję miesiąca, wygląda burowątrobiano, ale
jest pyszna)

--
"Horror, pornografia i zoofilia" (?Brunosch)

  Re: Dwie paciaje
   fettinia   06.03.09, 17:55 zarchiwizowany
hehe:)Ja robie z bialej wlasnie tylko miksuje wszystko:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Dwie paciaje
   martvica   06.03.09, 18:55 zarchiwizowany
Obrzydliwie wygląda ta fasolowa, ale jakbyś zobaczyła moje cokolwiek z
soczewicy... ;)
Na szczęście nie jestem z tych co 'jedzą oczami', muszę sobie zrobić coś podobnego.
--
A ja wolę Wolę
Rude i Łaciate
Ogród Martvej
(73/93)

  fasolowe pasty maja zly imidz, ale
   znana.jako.ggigus   06.03.09, 22:50 zarchiwizowany
smakuja, kurcze, dobrze, wiec jak im sie oprzec??

swietne fotki
--
It used to be that when you met someone, you needed to have sex as soon as
possible, because by the time you got to know them you probably wouldn't want
to. I used to do that, and I'm thinking about starting it again - Cybil Shepherd

  Lasagne z soczewica:)
   fettinia   09.03.09, 15:31 zarchiwizowany
Przewaznie do sosu dodaje sie granulatu sojowego a mnie zainspirowal ten watek:)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,92304489.html
Modyfikacje-zamiast kuskusu bo nie mialam-kasza jaglana.Duzo ziol
prowansalskich,troche sosu sojowego i garsc slonecznika.Zapieczone z sosem
pieczarkowym.
Troche "plaskata" wyszla bo mialam za niska foremke:D
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Lasagne z soczewica:)
   fettinia   09.03.09, 15:32 zarchiwizowany
aa i bez ziemniaka:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Cudo po prostu!!!!!
   duygu   09.03.09, 21:47 zarchiwizowany
I Twoj wspanialy pomysl stal sie rzeczywistoscia :) Pytanie tylko-obgotowywalas
platy lasagne? wydaje mi sie ze z suchymi za dlugo musialoby byc w piekarniku i
soczewica moglaby sie wysuszyc...?
I przepis czeka w kolejce! Ale niedlugo ;)

  Re: Cudo po prostu!!!!!
   fettinia   10.03.09, 10:40 zarchiwizowany
Platy byly surowe polewane sosem grzybowym:)Soczewica tez troche nasiakla sosem
i nie wyschla:)Tak mniej wiecej 20-25 minut-trzeba sprawdzac:)A gore polalam
smietana z rozbeltanym jajkiem bo corka nie przepada za beszamelem:)
No i znowu mi sie za ta smietane pewnie oberwie:PP
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Cudo po prostu!!!!!
   duygu   10.03.09, 12:44 zarchiwizowany
ja smietanke bardzo chetnie uzywam :)

  'Curry' z soczewicy
   zawszepolka   10.03.09, 14:06 zarchiwizowany
Dorzucam cos od siebie jeszcze :)))) Takie prawie curry, ale pyyyszne!

1 duza cukinia, pokrojona w krotkie slupki
8 tajskich baklazanow, pokrojonych w cwiartki
10 pieczarek ‘chestnut’, przekrojonych na polowe
2 srednie marchewki, pokrojone w krotkie slupki
2 srednie pasternaki, pokrojone w krotkie slupki
1 czerwona papryka, pestki usuniete, pokrojona w paski
3 lyzki stolowe oleju (ja uzylam rzepakowego)
1 lyzeczka papryki w proszku
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie polplasterki
1 lyzeczka ziaren groczycy
1 lyzka stolowa zielonej pasty curry
250g zielonej soczewicy
750ml bulionu warzywnego (uzylam organicznego bulionu z kostki Marigold Organic
Swiss bez glutenu i drozdzy)
1 lyzeczki suszonej kolendry

Piekarnik nagrzac do 190°C(termoobieg 170°C, piekarnik gazowy poziom 5). Pokrojone
warzywa umiescic na duzej i plaskiej blaszce do pieczenia. Skropic oliwa (mozna uzyc
wiecej wtedy warzywa nie beda suche) i posypac papryka w proszku. Lekko wymieszac,
tak by wszystkie warzywa pokryly sie oliwa rownomiernie i piec 20-15 minut do
zbrazowienia. W miedzyczasie w rondlu o grubym dnie i na niewielkiej ilosci oleju
podsmazyc cebule. Gdy cebula zeszkli sie dodac nasiona gorczycy i smazyc tak dlugo, az
zaczna strzelac (a zaczna!). Nastepnie dodac paste curry i soczewice. Smazyc calosc
doslownie chwilke i wlac bulion. Zmniejszyc moc palnika i gotowac 15-20 minut, az
soczewica bedzie miekka i wchlonie bulion (w razie koniec. Na samym koncu dodac
grillowane warzywa i suszone kolendre.

Smacznego!

--
'Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuz za rogiem. Jakby bylo kieszonkowcem, dziwka albo
sprzedawca losow na loterie: to jego najczestsze wcielenia. Do drzwi naszego domu
nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyc'

Carlos Ruiz Zafon 'Cien wiatru'

  Re: WW-czyli watek wege:)
   thiessa   12.03.09, 21:03 zarchiwizowany
Zapomniane warzywo, czyli curry z brukwi

Dokładnego przepisu nie podaje, gdyż była to radosna twórczość.
Na ghee wrzuciłam czarną gorczycę i przykryłam patelnie pokrywką, kiedy cała
"wystrzelała" dodałam kumin, kurkumę, kawałek posiekanego imbiru, chilli i szczyptę
asafetidy. Wrzuciłam pokrojoną na kawałki brukiew, pokrojonego bakłażana i dodałam
puszkę pomidorów. Gotowałam do momentu, aż brukiew była miękka. Na koniec
doprawiłam sokiem z cytryny i garam masalą. Posypałam kolendrą i serwowałam z ryżem
basmati.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Gruzja 05.09.2007-23.09.2007

  Re: WW-czyli watek wege:)
   emigrantka34   12.03.09, 23:19 zarchiwizowany

super, ze wrzucilas te brukiew na tapete;
tzw warzywa starozytne popadaja w zapomnienie, a szkoda... dobrze, ze ktos od czasu
do czasu nam o nich przypomina

  Re: WW-czyli watek wege:)
   duygu   13.03.09, 07:07 zarchiwizowany
wyglada niesamowicie! czuje doslownie zapach...!!!!!!!! uwielbiam baklazana i
mysle ze w towarzystwie brukwi to musi byc pyszne :)

  Laddoo laddu?
   miszam   22.03.09, 20:48 zarchiwizowany
Przepis Elatus przeklejam ze strony bollywood.pl:):

"Ladoo

Składniki:
4 szklanki mąki z cieciorki
1 szklanka ghee/klarowanego masła/
2 szklanki cukru - najlepiej trzcinowego, a jeszcze lepiej zmielonego
łyżeczka mielonego kardamonu
pół szklanki migdałów w płatkach zmieszanych z rodzynkami

Ghee rozgrzać na patelni. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając. "Smażyć" aż
masa zrobi się brązowa. Pozostawić do wystygnięcia. (Moim miszamowym skromnym
zdaniem lepiej kardamon dodać w fazie smażenia, żeby uwolnił aromat).
Dodać cukier, dobrze wymieszać.
Dodać kardamon i bakalie.
Uformować kulki/kuleczki i podawać."

Smażenie trwa dłuższą chwilę - ogień nie powinien być zbyt duży. Uwaga, bo
bardzo łatwo się przypala. Masła dałam trochę więcej. Z ilości podanej w
przepisie wychodzi kilkadziesiąt kuleczek. Nie spodziewałam się, że to może być
aż tak pyszne i za pierwszym razem ostrożnie zrobiłam z jednej czwartej porcji,
co skończyło się tym, że jednego dnia robiłam laddoo dwa razy:)
Z kardamonem, orzechami i rodzynkami smakują świetnie, ale w wersji z rumem i
esencją waniliową też nieźle. Smak jest gdzieś w połowie drogi między chałwą a
ciastkami maślanymi.
Zdjęcie okropne, wiem;)

  Re: Laddoo laddu?
   quara   22.03.09, 21:19 zarchiwizowany
Uwielbiam laddu. Moje ulubione są z dodatkiem kokosu i nerkowców.


  Re: Laddoo laddu?
   fettinia   22.03.09, 21:25 zarchiwizowany
ooo mniam wreszcie cos slodkiego:)
I Miszam nie kokietuj,ze zdjecie takie straszne:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Golabki z kasza gryczana i z pieczarkami
   zawszepolka   23.03.09, 17:56 zarchiwizowany
Miszma ale sciemniasz z tym zdjeciem :p

I cos ode mnie raz jeszcze:

1 glowka bialej kapusty
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody
250g pieczarek portobello
1 jajko
1 lyzka majeranku
1 zabek czosnku
1 duza szalotka
1/2 lyzeczki suszonej natki pietruszki
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
1/2 lyzeczki suszonego lubczyku
sol
pieprz czarny
pieprz cytrynowy
1-2 lyzki oleju
500ml bulionu warzywnego

Sos grzybowy

1 lyzka stolowa masla
100g pieczarek portobello
1/2 lyzeczki maki ziemniaczanej
maly kubeczek kwasnej smietany
1/4 szklanki mleka
1 duza szalotka
suszona natka pietruszki
suszony tymianek
suszony lubczyk
sol
pieprz czarny


Duzy garnek napelnic woda. Kapuste obrac z wierzchnich lisci i wlozyc do garnka z
gotujaca sie woda (kapusta powinna byc cala przykryta). Przykryc garnek i blanszowac
kapuste na malym ogniu bardzo delikatnie obracajac glowke jeden raz. Zblanszowana
kapuste ostrożnie wyjac z garnka, delikatnie zdjac liscie i odłozyc do przestygniecia. Z
lisci poscinac grube nerwy.
Kaszę gryczana ugotowac w dwoch szklankach wody, pamietajac, ze nie nalezy jej
rozgotowac (gdy kasza wchlonie wode, zestawiamy garnek z palnika).
Na patelni rogrzac 2 lyzki oleju i podsmazyc drobno pokrojona szalotke. Gdy bedzie
szklista dodac zmiazdzony zabek czosnku, a nastepnie pokrojone w kawalki grzyby.
Gdy calosc poddusi sie, zdjac z patelni, dodac do ugotowanej kaszy i calosc doprawic
przyprawami. Na samym koncu dodac lekko roztrzepane jajko.
Na kazdym lisciu kapusty polozyc lyzke farszu i zwinac w klasyczne golabki (zwinac do
srodka boki liscia, zagiac nasade tak by przkryla zawiniete boki i delikatnie zrolowac cały
lisc).
Dno garnka rzymskiego (moja Mama uzywa prodiza) zalac niewielka iloscia bulionu,
wyscielic pozostalymi liscmi kapusty i ulozyc na nich golabki zawinięciem do dolu, ciasno
jeden obok drugiego. Zalac golabki reszta bulionu. Przykryc garnek pokrywka i calosc
piec w piekarniku ok. 1-1.5 godz w temp. 180 st C.

Grzyby na sos pokroic w kawalki. Na patelni rozgrzac lyzke masla, dodac pokrojona
drobno szalotke i podsmazyc. Gdy stanie sie szklista dodac grzyby. Smietane rozmieszac
z mlekiem i maka ziemniaczana. Dodac do podduszonych grzybow. Doprawic.

Upieczone galabki wylozyc na talerz i polac sosem.

--
'Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuz za rogiem. Jakby bylo kieszonkowcem, dziwka albo
sprzedawca losow na loterie: to jego najczestsze wcielenia. Do drzwi naszego domu
nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyc'

Carlos Ruiz Zafon 'Cien wiatru'

  Re: Golabki z kasza gryczana i z pieczarkami
   miszam   23.03.09, 21:50 zarchiwizowany
Gołąbki są świetne! Ja bym je jednak tradycyjnie ugotowała w sosie pomidorowym,
ale pozostanę w fazie gdybania, bo gołąbki to jedna z nielicznych potraw, do
której zrobienia naprawdę trudno mi się zmobilizować. W dodatku większość główek
kapusty nie chce się zmieścić do mojego największego garnka:)

A ze zdjęciem ani nie ściemniam, ani się nie krygowałam, może nie tyle chodziło
mi o jakość zdjęcia, co o aranżację i (wątpliwą;) urodę kuleczek...

--
Nie umiem strzelać, ale bardzo celnie pluję.

  Re: Golabki z kasza gryczana i z pieczarkami
   zawszepolka   23.03.09, 22:00 zarchiwizowany
Kulki wygladaja bosssko:)
A bo to wiesz trzeba mala kapuste kupowac :)))
--
"W kawiarniach powinni serwowac kawe dla Emo... bylaby czarna, z czaszka na filizance,
zamiast ciasteczka kawalek szkla i nazywalaby sie depresso."

Bash.org.pl

  Re: Golabki z kasza gryczana i z pieczarkami
   miszam   23.03.09, 22:12 zarchiwizowany
> Kulki wygladaja bosssko:)
Moje dziecko było innego zdania - usłyszałam cały wachlarz porównań;)
> A bo to wiesz trzeba mala kapuste kupowac :)))
Albo wreszcie kupić większy garnek, ale to nie takie proste, bo musiałabym też
kupić większą szafkę na garnki i większą kuchnię na szafkę;)

--
Nie umiem strzelać, ale bardzo celnie pluję.

  Re: WW-czyli watek wege:)
   hadda   23.03.09, 21:16 zarchiwizowany
No to ja też coś wrzucę, bo akurat dzisiaj mam. Czyli kasza w wersji wege. Bierzemy:

3 duże łyżki ugotowanego pęczaku (pęczak wypłukać dobrze, wrzucić do garnka z grubym
dnem albo na teflonową patelnię, zalać posolonym lekko wrzątkiem na 3 cm ponad
powierzchnię kaszy i gotować jakieś 30 - 40 minut bez mieszania)
pół małej cukinii ze skórką, pokrojonej w kostkę
pół papryki czerwonej, kostka
kilka plasterków pora, lekko przesiekać
pieprz, sól, odrobina czosnku granulowanego
łyżka oleju z pestek dyni albo innego
gruby plasterek sera żółtego, pokrojonego w kostkę
* w wersji na zimno zamiast sera daję ugotowaną soczewicę pomarańczową
świeża bazylia

Pokrojone warzywa wrzucić do miseczki i na 30 - 60 sekund do mikrofali (w wersji
tradycyjnej lekko podsmażyć lub poddusić, ale mikrofala się sprawdza - szybko i
beztłuszczowo).
Pęczak wymieszać na patelni z gorącymi warzywami i przyprawami, dodać kostki sera,
podsmażyć do rozpuszczenia sera. Posypać bazylią. I zjeść.
Potrawa jest bardzo szybka do przygotowania, pod warunkiem, że mamy już ugotowaną
kaszę, np. z poprzedniego dnia. Sprawdza się też z kaszą jaglaną i jęczmienną.
W wersji na zimno bardzo dobre na drugie śniadanie do pracy. Oprócz soczewicy daję
czasem i ser, pasuje tu też feta lub bryndza.

  Ciasto z pasternakiem i suszonymi owocami
   zawszepolka   24.03.09, 10:59 zarchiwizowany
Czyli za przykladem Miszam cos slodkiego dorzucam :)

200g mieszanych suszonych owocow (m.in. zurawina, sultanki, koryntki)
4 lyzki stolowe polslodkiego Sherry*
2 lyzki stolowe plynnego miodu
3 duze jajka
175ml oleju z orzechow wloskich**
200g jasnego cukru brazowego
175g maki pszennej***
50g mielonych migdalow***
0.5 lyzeczki proszku do pieczenia
0.5 lyzeczki sody
1 lyzeczka mielonego imbiru
1 lyzeczka przyprawy korzennej (cynamon, nasiona kolendry, galka muszkatolowa,
imbir, gozdziki, kminek)
skorka otarta z cytryny
225g pasternaka obranego i startego na tarce do jarzyn z grubymi oczkami

Karmel z solonym maslem ( <a href="anoushkaencuisine-
pl.blogspot.com/2008/08/czarna-czekolada-karmel-z-solonym.html ">od Kikkery</a> )

100g cukru
2 lyzki stolowe wody
50g solonego masla
7 lyzek crème fraîche

Piekarnik nagrzac do 180st.C (termoobieg 160stC, piekarnik gazowy poziom 4). Okragla
forme o srednicy 22cm wysmarowac maslem, a spod wylozyc krazkiem papieru do
pieczenia.
Suszone owoce umiescic w malym rondlu, dodac Sherry i miod i doprowadzic do wrzenia.
Gotowac na malym ogniu przez ok. 2 minuty, az caly plyn zostanie wchloniety przez
owoce.
W duzej misce za pomoca miksera ubic jajka, olej i cukier przez ok. 3 minuty, az masa
bedzie kremowa i gladka. Oddzielnie wymieszac make z soda, proszkiem do pieczenia,
mielonym imbirem, przyprawa korzenna i skorka otarta z cytryny. Do masy jajecznej
dodawac stopniowo suche skladniki i delikatnie wymieszac. Na samym koncu dodac
starty pasternak i suszone owoce wraz z calym plynem.
Ciasto przelozyc do przygotowanej formy i piec ok. 50 minut (do 1 godziny), robiac probe
drewnianym patyczkiem.

Aby przygotwac karmel nalezy rozpuscic, nie mieszajac, wode z cukrem w garnku z
grubym dnem. Gotowac, az cukier przybierze zloty kolor i zacznie gestniec. Zestawic z
ognia, dodac maslo w kawalkach i dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac crème fraîche i
ponownie wymieszac. Odstawic do przestygniecia. Pokryc ciasto.


* oryginalnie sok pomaranczowy
** oryginalnie olej slonecznikowy
*** oryginalnie 225g maki z ulepszaczami


--
"W kawiarniach powinni serwowac kawe dla Emo... bylaby czarna, z czaszka na filizance,
zamiast ciasteczka kawalek szkla i nazywalaby sie depresso."

Bash.org.pl

  placki z kaszy gryczanej
   inaa1   24.03.09, 19:23 zarchiwizowany
chyba pasują do wątku ,,wege" ;-)

potrawa również z kategorii ,,szybkie i proste"

skład:
-ugotowana kasza gryczana
-mąka
-jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-olej do smażenia

użyłam 100g torebki kaszy - do tej ilości dodałam 2 jajka (małe). mąkę i bułkę
sypałam ,,na oko". masa była dość luźna, dlatego na gorący olej nakładałam małe
placki łyżką

sos:
jogurt naturalny, majonez, czosnek, koperek, pieprz, sól.
proporcje: na 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu.



--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html

  WOW!!!!
   duygu   24.03.09, 20:33 zarchiwizowany
jutro do zrobienia!!!!!!!!!!!!!!!

  Re: Ciasto z pasternakiem i suszonymi owocami
   inaa1   24.03.09, 19:25 zarchiwizowany
nie przypuszczałam, że pasternak można zaserwować również w słodkiej wersji.
--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html

  Re: Ciasto z pasternakiem i suszonymi owocami
   zawszepolka   24.03.09, 20:29 zarchiwizowany
Ja tez nie wiedzialam, dopoki nie upieklam tego ciasta. Dla mnie o niebo lepsze niz
marchewkowe! :) Pieklam jeszcze czekoadowe z tartymi burakami.. to dopiero byla
pychota...
--
"W kawiarniach powinni serwowac kawe dla Emo... bylaby czarna, z czaszka na filizance,
zamiast ciasteczka kawalek szkla i nazywalaby sie depresso."

Bash.org

  Re: Ciasto z pasternakiem i suszonymi owocami
   ania_m66   25.03.09, 00:07 zarchiwizowany
lubie marchewkowe, wiec na pewno nie omieszkam ciasta wyprobowac.
tylko taka drobna uwaga dotczaca przepisu: pasternakU, nie pasternakA :)
--
Wrong!

  Re: Ciasto z pasternakiem i suszonymi owocami
   zawszepolka   25.03.09, 08:22 zarchiwizowany
Piecz piecz bo naprawde rewelka.
A z ta odmiana to mnie nie przekonalas, no bo jak powiesz burakA czy burakU? Tam skad
pochodze cale zycie mowi sie buraka:)
--
"W kawiarniach powinni serwowac kawe dla Emo... bylaby czarna, z czaszka na filizance,
zamiast ciasteczka kawalek szkla i nazywalaby sie depresso."

Bash.org

  Re: gramatyczne poprawki...
   rozyczko   25.03.09, 12:48 zarchiwizowany
Zawszepolka - ciasto pyszne i na pewno zrobie :)
Ale jesli o odmiane slowa "pasternak", to ania_m66 ma racje - ten pasternak,
tego pasternaku

so.pwn.pl/lista.php?co=pasternak
ale juz bedzie ten burak, tego buraka :)

so.pwn.pl/lista.php?co=burak

  Re: gramatyczne poprawki...
   zawszepolka   25.03.09, 14:03 zarchiwizowany
Okay okay :) Mam wytlumaczenie jestem po mat-fiz :P
Teraz bede juz wiedziec.. chyba :D jesli nie zapomne
--
"W kawiarniach powinni serwowac kawe dla Emo... bylaby czarna, z czaszka na filizance,
zamiast ciasteczka kawalek szkla i nazywalaby sie depresso."

Bash.org

  Re: WW-czyli watek wege:)
   miszam   25.03.09, 16:50 zarchiwizowany
Samosy w cieście pizzowym albo pizza bomba z nadzieniem samosowym

Kiedyś z nadwyżki ciasta na pizzę zrobiłam samosy i od tamtej pory robię je już
tylko z tego ciasta, w dodatku częściej samosy niż pizzę:) Samosy, wiadomo, są
bardzo smaczne, ale skrawki ciasta pizzowego smażone w głębokim tłuszczu i
maczane w sosie jogurtowym to prawdziwy rarytas.

Ciasto:
200g mąki pszennej chlebowej
100g mąki orkiszowej chlebowej
1 płaska łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
woda
2 łyżki oliwy

Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, by ciasto było miękkie i
elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrabiać kilka minut w razie potrzeby
podsypując mąką. Miskę z ciastem przykryć folią samoprzylegającą i odstawić
ciasto do wyrośnięcia, najlepiej zrobić ciasto wieczorem i wstawić do lodówki na
noc.

Farsz:
1 ziemniak
pół brokuła (albo kalafiora)
garść mrożonego groszku
olej do głębokiego smażenia

Warzywa i groszek ugotować na parze. Ziemniaka i brokuła pokroić w drobną kostkę.

Przyprawy:
Na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach ghee usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać
po pół łyżeczki nasion kuminu, kozieradki, pieprzu cayenne i kurkumy oraz sól i
pieprz do smaku. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, dokładnie wymieszać.

Ciasto na pizzę wałkować na cieniutkie placki lekko podsypując mąką. Wycinać
kółka jak na pierogi, nakładać na środek łyżeczkę farszu, sklejać i smażyć na
rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia.

Podawać z sosem, na przykład jogurtowo - chrzanowym, moim ulubionym:
200 ml jogurtu
2 łyżeczki chrzanu
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
drobno posiekane natka pietruszki i bazylia
olej sezamowy
sól i pieprz do smaku

Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, a powinno zostać, rozwałkujcie je jak na
pizzę, pokrójcie w paski o szerokości jednego cm i usmażcie w gorącym oleju.

  aaa Miszam
   poughkeepsie   05.06.09, 17:09 zarchiwizowany
zrób mi trochę prooooszę :) Skąd Ty bierzesz te pomysły???A ze zwykłego ciasta na pizzę
z mąki pszennej tylko też wyjdą?
--
Komitet Pomocy dla Zwierząt

  Re: WW-czyli watek wege:)
   fettinia   05.06.09, 17:15 zarchiwizowany
Jakie sliczne zdjecie:)Czemu ja to wczesniej przegapilam?:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: WW-czyli watek wege:)
   bobralus   05.06.09, 21:18 zarchiwizowany

  Re: WW-czyli watek wege:)
   pani.serwusowa   05.06.09, 21:24 zarchiwizowany
Chyle czola! Jeszcze nie przelamalam sie, aby zrobic samosy. Twoje wygladaja
pieknie. :)
--
ROTFL

  i ja nie zauważyłam takiego cuda??
   em_es   05.06.09, 23:40 zarchiwizowany
Miszam, jest spora szansa, że twoje samosy wyprą w moim domu pizze :D

  zaczelo sie od przyprawy:D
   fettinia   11.07.09, 19:02 zarchiwizowany
Maz kupil przyprawe do penne z grzybami:)Duzo ziol z malenkimi kawalkami
suszonych grzybow.Jeszcze w zamrazalniku uchowalo sie pol paczki mrozonych
prawdziwkow.I w ten sposob powstala pyszna szybka potrawa:)
2 lyzki owych ziol/jesli ktos chce moge sklad podac/ podsmazyc na 2 lyzkach
oliwy.Dorzucic rozmrozone grzyby/wode tez/.Ugotowac penne wymieszac z powstalym
sosem i zajadac:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Najprostsze "kotlety" fasolowe:)
   fettinia   11.07.09, 19:06 zarchiwizowany
I blyskawiczne:D I pyszne:)
Polowe lub cala puszke/zawartosc:D/ fasoli podgrzac.Zmiksowac z jajkiem,ziolami
jakie lubimy,ewentualnie sosem sojowym i pieprzem+troche buli tartej.Najlepiej
jak masa postoi w lodowce-wtedy latwiej sie formuje:)
Obtoczyc lekko w bulce tartej ,usmazyc.
Mniam-proste i pyszne-na cieplo i na zimno:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Najprostsze "kotlety" fasolowe:)
   363636r   12.07.09, 08:13 zarchiwizowany
A jakie dobre z pomidorowym sosem, albo z warzywno-pomidorowym gulaszem :0)
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Najprostsze "kotlety" fasolowe:)
   bodzia50   12.07.09, 08:53 zarchiwizowany
popatrzę tylko , bo ja codziennie michę bobu własnego jem
jak by tak jeszcze fasola, to bym jak odrzutowiec odleciała,
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: Najprostsze "kotlety" fasolowe:)
   aga-aa   12.07.09, 14:47 zarchiwizowany
wyglądają pysznie, przepis zapisuje :)
--
Moje eksperymenty

  Re: WW-czyli watek wege:)
   aga-aa   03.08.09, 11:13 zarchiwizowany
Co by wątek się nie zarchiwizował wypadałoby dodać cos nowego :)
Może coś zapiekanego?
Może bakłazana?

Zapiekany bakłażan z pieczarkami
- 1 bakłażan
- 0,5 kg pieczarek
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- mała cebula
- ser żółty
- odrobina oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie- do smaku
- posiekana pietruszka
Pieczarki umyć, obrać (niektórzy nie obierają, ale ja zawsze) i posiekać. Na
patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, a po chwili
pieczarki. Posoli, popieprzyć i sypnąć dosyć hojnie zioła prowansalskie. Dusić
wszystko na wolnym ogniu. W tym czasie przekroić bakłażana, drążyć miąższ (wraz
z pestkami, ja miałam młody mały model ;)), posiekać i dodać do pieczarek.
Pod koniec duszenia dodać posiekaną pietruszkę i odstawić do ostygnięcia.
Masę wymieszać z jajkiem. Połówki bakłażana wypełnić farszem, a wierzch posypać
startym serem żółtym.
Piec ok. 40 min w 180 stopniach.
--
Moje eksperymenty

  up up up!
   zawszepolka   11.11.09, 16:59 zarchiwizowany
Na cześć Fetti i wszystkich wegetarian. Yo! Oba przepisy ze wspaniałej książki 'Nakarmić
duszę' Jola Słoma i Mirosław Trymbulak

Szybkie pesto z orzechów włoskich i pieczarek

100g orzechów włoskich
1 pęczek bazylii
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
150g pieczarek, pokrojonych na kawałki
skórka otarta z połowy cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
sól wędzona Maldon*

Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy. Wrzucamy pieczarki i orzechy włoskie. Smażymy,
aż pieczarki puszczą sok i zmiękną.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę, dodając świeżą bazylię, skórkę,
sok z cytryny i tyle oliwy, by otrzymać konsystencję pesto.
Doprawiamy solą i pieprzem.

*W przepisie pominięto przyprawy, jednak pieprz i sól wędzona fajnie podkręcają smako
pesto. Można dodać zwykłą sól, jeśli wędzona jest trudno dostępna.

Pasta twarożkowa z orzechami pekan

100g miękkiego serka koziego*
1/4 szkl. rzeżuchy
1/4 szkl. posiekanych orzechów pekan**
1/4 szkl. utartej marchwi
sok z cytryny
odrobina soli
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka mleka koziego***

Wszystkie produkty miksujemy na jednolitą masę za pomocą blendera. Doprawiamy do
smaku.

*Oryginalny przepis podawał użycie zwykego twarożku
**W oryginale orzechy włoskie
***Można użyć zwykłego mleka krowiego

--
"W kawiarniach powinni serwowac kawe dla Emo... bylaby czarna, z czaszka na filizance,
zamiast ciasteczka kawalek szkla i nazywalaby sie depresso."

Bash.org

  Re: up up up!
   fettinia   11.11.09, 17:45 zarchiwizowany
Sliczne zdjecie wlasciwie niefotogenicznej potrawy:)
Fajnie,ze watek zyje:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: up up up!
   aga-aa   14.11.09, 20:53 zarchiwizowany
na to pesto to mam ogromną chrapkę :)
--
Moje eksperymenty
Pasta i Basta!

  "kotlety"ziemniaczane z orzechami
   fettinia   10.03.10, 16:44 zarchiwizowany
Inspiracja byl przepis z jakiejs starej ksiazeczki-dodatku do gazety.Zrobilam
troche po swojemu i tak:ca 500g ziemniakow/zostaly gniecione z poprzedniego
dnia/,garsc orzechow lwloskich/powinny wg przepisu byc zmielone ale ja
potraktowalam tluczkiem aby chrupalo:D/
1 jajko,cebula posiekana czerwona,polowa zwyklej cebuli
podsmazonej,sol,pieprz,zielenina/w przepisie pietruszka-dalam szczypior/i troche
buli tartej by masa dala sie formowac.
Wszystko razem wyrobic,formowac kotlety i smazyc na oleju na zloto.Podawac z
ulubionym sosem:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: "kotlety"ziemniaczane z orzechami
   emigrantka34   10.03.10, 17:29 zarchiwizowany
Mniam!
Robie na swieta krokiety ziemniaczane z orzechami i pietruszka. Twoje inne sa ciut, ale
klimaty podobne. Lubie. A sos jaki mialas?


  Re: "kotlety"ziemniaczane z orzechami
   fettinia   10.03.10, 17:33 zarchiwizowany
Srednia corka ma hysia na punkcie holenderskiego:D
Grzybowy byl dzien wczesniej do innego dania,wiec nie chcialam powtarzac:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Brązowy ryż z tofu, pistacjami i susz. pomidorami
   aga-aa   04.09.10, 18:20 zarchiwizowany
Niesamowicie dobre!


Brązowy ryż z tofu, pistacjami i suszonymi pomidorami
1 porcja
60 g brązowego ryżu basmanti
twarde tofu
kilka pistacji
kilka suszonych pomidorów
garść posiekanych listków bazylii
zmiażdżony ząbek czosnku
mielony czarny pieprz, mielona wędzona papryka
sos sojowy

marynata do tofu
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka octu ryżowego

Ryż ugotować. Tofu pokroić w kostkę i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać i
odstawić na ok. 30 minut.
Pistacje posiekać, suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki.
Tofu wrzucić na patelnię i smażyć (na odrobinie oliwy), aż nabierze złocistego
koloru.
Ryż wymieszać z usmażonym tofu, suszonymi pomidorami, pistacjami, bazylią i
czosnkiem. Doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i wędzoną papryką.
--
Moje eksperymenty
Pasta i Basta!

  Re: Brązowy ryż z tofu, pistacjami i susz. pomido
   fettinia   04.09.10, 18:53 zarchiwizowany
Ooo ciesze sie,ze watek odkurzylas:)
Danie fajne-jedynie z wedzona papryka moge miec problem..
--
Kuchenne
Pogaduszki


  Re: Brązowy ryż z tofu, pistacjami i susz. pomido
   aga-aa   05.09.10, 16:19 zarchiwizowany
Fettinko olej wędzoną paprykę, ona dodaje tylko lekkiego aromatu i nie jest
podstawą dania :)
--
Moje eksperymenty
Pasta i Basta!

  Młoda kapusta z sezamem
   aga-aa   05.09.10, 16:25 zarchiwizowany
To jeszcze coś do obiadu

Młoda kapusta z sezamem
? główki młodej kapusta
czarny sezam (ok.łyżeczki)
sezam jasny (ok.łyżeczki)
ząbek czosnku
łyżeczka oleju sezamowego
sól, pieprz
W dużym garnku upraż sezam z łyżeczką soli. Po kilku minutach dodaj posiekaną
kapustę i czosnek. Podlej delikatnie wodą i podgrzewaj ok. 10-15, aż kapusta
zmięknie. Mieszaj by kapusta się nie przypaliła. Odparuj wodę i połącz z olejem
sezamowym. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

--
Moje eksperymenty
Pasta i Basta!

  Warzywa z ravioli:)
   fettinia   13.10.10, 16:36 zarchiwizowany
Badz innymi kluchami:)
Potrzeba:
cebula-mala
papryka zielona,czerwona,zolta-jaka sie ma
baklazan
cukinia
ew kielki
sos sojowy,pieprz,przecier,cukier
Podsmazyc na oleju cebule/w piorka/,dodac pokorjone w kawalki papryki,cukinie i
baklazan.Posypac pieprzem,dolac trochu sosu sojowego.Poddusic.Dolac troche
wody,dodac przecier/tak lyzke/ i troche cukru/lyzeczke/.
Poddusic chwile-warzywa powinny zostac chrupiace.Domieszac kielki-jesli sie ma:)
Osobno ugotowac ravioli czy inne kluchy i wymieszac z warzywami.Odstawic na
chwile by "sie przegryzlo":)
Szybkie,sycace i smaczne:)
--
Kuchenne
Pogaduszki


  Re: Warzywa z ravioli:)
   rozyczko   13.10.10, 16:43 zarchiwizowany
Robilam wczoraj cos bardzo podobnego i chyba jeszcze szybsze bylo w wykonaniu!

Gotowe (takie swieze nie gotowane)raviolli lub tortellini wymieszac ze sloikiem
dobrego sosu pomidorowego (ja dalam rozmiazdzone pomidory z puszki przyprawione
wszystkim co trzeba). Dodac kilka pokrojonych plasterkow chorizo, garsc
pomidorkow koktajlowych, troche grilowanej papryki w oliwie - wymieszac. Na
wierzch powrzucac kawalki mozzarelli i do piekarnika (200C) na 10minut. Wyjac,
powrzucac male kawalki chleba czosnkowego i znowu do pieca na 10 minut. Wyszlo
PYCHA!!!

  Re: Warzywa z ravioli:)
   rozyczko   13.10.10, 16:45 zarchiwizowany

  Re: Warzywa z ravioli:)
   fettinia   13.10.10, 16:51 zarchiwizowany
Faktycznie podobne:)
--
Kuchenne
Pogaduszki


  Re: a zdjecie baaardzo apetyczne :) nt
   rozyczko   13.10.10, 16:45 zarchiwizowany


  Zapiekanka z tofu z warzywami
   gola.baba   13.10.10, 17:18 zarchiwizowany
Składniki:
- tofu (u mnie kostka 450 g)
- cukinia (może być bakłażan lub ogórek)
- różne kolory papryki
- pomidor
- suszone zioła (w tym przypadku zioła prowansalskie i tymianek)
- sos sojowy
- czosnek
- oliwa extra vergine
- pieprz

Odsączamy tofu, kroimy w małą kostkę, mniejszą niż o boku 1 cm, marynujemy w sosie
sojowym i tymianku. Kroimy warzywa, dodajemy zioła prowansalkie (lub inne przyprawy,
według gustu), czosnek, oliwę, pieprz i wszystko mieszamy, ma wyglądać jak sałatka. Do
pojemnika z tofu dodajemy oliwę i wstrząsamy, aby wszystkie kostki "naoliwiły się" ze
wszystkich stron. Wsypujemy do żaroodpornego naczynia na warzywa. Zapiekamy tak
długo, aż tofu się zarumieni.

  Tymiankowe kartofelki
   gola.baba   13.10.10, 17:24 zarchiwizowany
Składniki:
- ziemniaki
- tymianek
- oliwa

Marynowanie tofu do zapiekanki podsunęło mi ten pomysł. Ziemniaki surowe kroimy na
kawałki 1-2 cm (mniej więcej) i wkładamy do zamykanego pojemnika, wsypujemy suszony
tymianek, wlewamy oliwę, wstrząsamy, aby ziemniaki pokryły się całe oliwą, wrzucamy na
blachę i pieczemy, aż się zarumienią. U mnie piekły się pół godziny.

Następnym razem zjem z serem własnej produkcji
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117447211,117456808.html, tym razem ser nie
doczekał kartofelków, został pochłonięty błyskawicznie.

  Re: Tymiankowe kartofelki
   gola.baba   08.02.11, 21:44 zarchiwizowany
Mój dzisiejszy wege lunch - tym razem smażone, a nie pieczone, kartofelki (zimno mi,
miałam ochotę na coś niezdrowego) z sałatką z brokułów.

Składniki:
- 1 duży ziemniak,
- tymianek,
- 1 ząbek czosnku,
- trochę cebuli (niewiele),
- 1 chili habanero (bez nasion, odłożyłam do zasiania).

Sałatka:
- 1 brokuł,
- 3 średnie marchewki,
- 1 puszka oliwek jumbo,
- oliwa extra vergine,
- sok z połowy limonki,
- 1 chili habanero bez nasion,
- 1 ząbek czosnku,
- tymianek,
- bazylia.

Wykonanie:
Ziemniaka pokroić w kostkę 0,5-1 cm i wrzucić do zamykanego pojemnika, wsypać
tymianek, dorzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę, zamknąć, wstrząsnąć i
odstawić na pół godziny. Początkowo dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie
zwiększyć gaz i smażyć, w sumie ok. 15 minut.

Brokuły podzielone na różyczki i pokrojoną marchew ugotować na parze, pokroić oliwki,
wrzucić do miski. Dressing: do miseczki wlać oliwę i sok z limonki, wsypać bazylię i
tymianek, wrzucić papryczkę i czosnek, zamieszać, polać warzywa i wymieszać całość.

A gdzie jest białko? W pozostałych dzisiejszych posiłkach ;-)

  Re: Tymiankowe kartofelki
   fettinia   09.02.11, 07:49 zarchiwizowany
Widze,ze dzielnie watek podtrzymujesz:)Swietnie:)
--
Kuchenne
Pogaduszki


  Re: Tymiankowe kartofelki
   gola.baba   09.02.11, 14:04 zarchiwizowany
Haha, mało, że podtrzymuję, po prostu bezczelnie i zuchwale zmonopolizowałam ;-)

  Re: Tymiankowe kartofelki
   fettinia   09.02.11, 18:15 zarchiwizowany
i bardzo dobrze:)bede miala z czego korzystac-ostatnio jakos mi weny brak..
--
Kuchenne
Pogaduszki


  Re: Tymiankowe kartofelki
   gola.baba   09.02.11, 18:49 zarchiwizowany
A ja mam wene, ale czasu brak...

  Makaron z jarmużem i tofu
   gola.baba   13.10.10, 17:51 zarchiwizowany
Składniki:
- makaron (wedle gustu, ja użyłam koreańskiego z mąki pszennej razowej i gryczanej,
jest jak spaghetti, ale zawiera znacznie więcej białka, żelaza i błonnika niż zwykły razowy
makaron, w Stanach można go kupić w azjatyckich sklepach)
- jarmuż 1 szt.
- tofu - użyłam ok. 200 g
- pestki dyni
- zielone oliwki
- czosnek
- cebula
- imbir
- papryczka (używam tajskie chili, 1 szt. na porcję, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy
to zje ;), więc opcjonalnie i według gustu).

Wykonanie:
Szatkujemy jarmuż i gotujemy, wrzucamy pestki dyni, małe kostki tofu (nie marynowałam
go wcześniej), drobno posiekany czosnek, imbir i cebulę. Oliwki można dodać do garnka,
lub później na talerz. Papryczki dodaję na talerz. Gotujemy makaron i gotowe.

Tę samą potrawę robiłam również ze szpinaku zamiast jarmużu, reszta bez zmian.

  Re: Makaron z jarmużem i tofu
   gola.baba   13.10.10, 18:15 zarchiwizowany
Zapomniałam dodać, że z jednej sztuki jarmużu wychodzi tego sporo, na 4-6 porcji. Część
zamrażam, nie traci walorów smakowych po rozmrożeniu.

  Re: Makaron z jarmużem i tofu
   fettinia   13.10.10, 18:42 zarchiwizowany
O jak sie ciesze,ze sie do watku przylaczylas:)Jarmuz z tofu to ciekawe
polaczenie-musze sprobowac:)
--
Kuchenne
Pogaduszki


  Re: Makaron z jarmużem i tofu
   gola.baba   13.10.10, 18:49 zarchiwizowany
Przyłączam się z prawdziwą przyjemnością. A z jeszcze większą przyjemnością zacznę pichcić te
wszystkie smakołyki z wątku.

  Makaron z pomidorem i awokado
   gola.baba   16.10.10, 20:16 zarchiwizowany
Przy okazji podanego wyżej makaronu, przypomniała mi się jeszcze jedna jego wariacja.

Skaładniki (na dwie porcje):
- 2 pomidory
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- świeże liście kolendry (u mnie zwykle mrożone, bo sprzedają ogromne pęczki, 2 w cenie 1,
zamrażam posiekane i mam na długo)
- ząbek czosnku
- trochę cebuli (według gustu)
- papryczka chili


Pomidory obieramy ze skórki i siekamy na bardzo drobno, awokado miażdżymy widelcem,
mieszamy je razem, dodajemy kolendrę, czosnek cebulkę i papryczkę. Ma wyjść sos podobny do
guacamole, ale o odwróconych proporcjach - więcej pomidora, mało awokado. Dodajemy do
ugotowanego makaronu.

Niestety, nie mam zdjęcia, ale danie to i tak lepiej smakuje niż wygląda ;-)

  Re: Makaron z pomidorem i awokado
   gola.baba   19.10.10, 00:08 zarchiwizowany
Zostało mi trochę guacamole od wczoraj, więc dorzuciłam pomidora i oto rezultat.

  Re: Makaron z pomidorem i awokado
   gola.baba   06.12.10, 01:59 zarchiwizowany
Zrobiłam lepsze zdjęcia, sos świeżo i celowo zrobiony, tym razem nie z pozostałości
guacamole ;-)

  Re: Makaron z pomidorem i awokado
   anka-ania   06.12.10, 15:49 zarchiwizowany
To się niewątpliwie nadaje na konkurs. ;)

  Re: Makaron z pomidorem i awokado
   gola.baba   06.12.10, 16:41 zarchiwizowany
Ten na breję roku? Wysiada przy moim bulionie warzywnym, patrz wątek obok.

  Re: Makaron z pomidorem i awokado
   tahin   09.12.10, 15:22 zarchiwizowany
> To się niewątpliwie nadaje na konkurs. ;)


Z dużą szansą na podium zresztą...:)

  Smażone tofu
   gola.baba   05.11.10, 23:43 zarchiwizowany
Bardzo proste danie, które u mnie w domu pojawia się bardzo często.

Składniki:
- opakowanie tofu (450g)
- sos sojowy o niskiej zawartości sodu (taki lubię, ale może być zwykły, który dla mnie
jest zbyt słony)
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- pół limonki
- czarny pieprz

Tofu kroję w plastry ok. 1 cm i osuszam. Marynata: drobno siekam cebulę, imbir i czosnek
i wrzucam do zamykanego pojemnika, wlewam sos sojowy, wyciskam limonkę, wsypuję
pieprz i wszystko mieszam, dodaję tofu, zamykam pojemnik i wstrząsam. Otwieram
pojemnik i sprawdzam, czy dodałam wystarczającą ilość sosu (zwykle dodaję na oko)
oraz czy składniki rozprowadziły się równo. Jeśli nie - do poprawki. Wstawiam do lodówki
na ok. godzinę (wiele razy stało w lodówce kilka godzin, a nawet dni, bo zmienialiśmy
plany) i smażę na oleju kokosowym bądź rzepakowym.

Druga wersja: tofu pokrojone w kostkę o bokach 1x1x1cm, reszta bez zmian. Jadamy je
zwykle z sałatką ze świerzych warzyw, a w zimne dni z brokułami na parze.

  Re: Smażone tofu
   checkinnetwork   07.08.12, 11:48 zarchiwizowany
Ostatnio robilam smażone tofu z chińska kaputsą. Wedłu tego przepisu
www.kulinarnyprzepisna.pl/chilli-tofu-z-chinska-kapusta-i-zielona-fasola/
Tylko polecam fasolkę wpierw zblanszowac, albo kupić chińską :) No chyba że lubicie twarda i
chrupiąca

  Zupa z ciecierzycy
   gola.baba   06.11.10, 00:00 zarchiwizowany
Zrobiłam dziś tę zupę, bo robiłam hummus, było mi zimno i zachciało mi się czegoś
błyskawicznego i ciepłego.

Składniki:
- opakowanie ciecierzycy (450g)
- pomidor (jeden na porcję zupy)
- papryczki chili (użyłam capsicum frutescens/thai pepper/bird's eye chili)
- ząbek czosnku
- pół średniej cebuli
- liście kolendry
- pół limonki
- oliwa z oliwek (akurat nie miałam tahini).

Wykonanie w wersji długiej:
Ciecierzycę moczymy na noc, a następnego dnia gotujemy. Do ustrojstwa ze wściekłym
nożem obusiecznym wrzucamy ciecierzycę z odrobiną wody, w której się gotowała (to w
wersji hummusowej, jeżeli robicie wyłącznie zupę, więcej wody, aby powstała
odpowiednia konsystencja), jedną papryczkę, czosnek cebulę, kolendrę, wyciskamy
limonkę, wlewamy oliwę. Miksujemy na hummus. Jego część wrzucamy do wrzącej wody i
mieszamy. Dorzucamy drobno posiekanego, obranego ze skórki pomidora i papryczkę
(umnie jedna na talerz zupy, ale ja lubię piekło w gębie), mieszamy i podajemy.

Wykonanie w wersji krótkiej:
Jeżeli mamy już w domu hummus, którego wyszło za dużo, został, przejadł się, wrzucamy
go do gorącej wody, mieszamy, dorzucamy papryczkę, pomidora, znów mieszamy i
gotowe.

Nie daję soli, bo nie lubię, ale nie jest zabroniona ;-)

  Chili sin carne
   gola.baba   23.12.10, 23:06 zarchiwizowany
Składniki:
- ciecierzyca
- czerwona papryka
- wegańska kiełbasa
- cebula
- domowy sos pomidorowy*
- masło orzechowe (musi być dobre, z samych orzechów, bez sztucznych dodatków)
- domowy bulion warzywny**
- łyżka oliwy

Wykonanie:
Cebulę podsmażyć na oliwie, wrzucić pokrojoną kiełbasę i paprykę i lekko podsmażyć,
wlać sos, gdy zacznie się gotować dodać mały bulion i łyżkę masła orzechowego i dobrze
je rozprowadzić, dorzucić uprzednio ugotowaną ciecierzycę (u mnie są zapasy w
zamrażarce) i odstawić na godzinę, aby składniki się "przegryzły". Podgrzać przed
podaniem.

* na sos: kilka jalapeños, 2-3 ząbki czosnku, kilka pomidorów. Jalapeños pokroić i
gotować ok. 15 minut, osoby wrażliwe na potrawy pikantne mogą usunąć większość
ziarenek, twardziele mogą zostawić, część wyleci do wody podczas gotowania.
Zagotowane odcedzić i zmiksować razem ze świeżymi pomidorami i czosnkiem. Pomidory
miksuję ze skórką, nie ma po niej śladu.

** fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119545115,119545115.html

*** Dla niewtajemniczonych w gotowanie strączkowych: ciecierzycę namoczyć na noc i
następnego dnia ugotować. Zwykle gotuję dużo, dzielę na porcje i zamrażam w
pojemnikach.

Jest to tylko jedna z opcji chili sin carne. Kiełbasy wegańskiej używam rzadko, bo jest
wysoko przetworzona. Inne wariacje to dwa lub trzy rodzaje strączkowych, np.
ciecierzyca + czerwona fasola + papryka, fasola czerwona + czarna + pinto + papryka,
strączkowe + okra. Papryki używam zwykle w innym kolorze niż fasola, dla kontrastu.

  Spinach pie
   gola.baba   23.12.10, 23:51 zarchiwizowany
Pomysł zaczerpnęłam z przepisu Thiessy na khachapuri i zmodyfikowałam.

Składniki
- 250 ml kefiru
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody
- mąka przenna razowa, tyle, ile ciasto wchłonie
- szczypta soli
- pół dużego pęczka świeżego szpinaku
- spora kromka domowego białego sera (200-250 g)

Farsz: szpinak pokroić drobno i wymieszać z pokruszonym serem tak, aby masa była biało-
zielona, bez przewagi jednego ze składników.
Ciasto: wymieszać kefir, jajko, mąkę, sól i sodę, podzielić na dwie części i każdą z nich
rozwałkować tak, aby powstały koła. Jedno koło położyć na płaskim talerzu i nałożyć
farsz, przykryć drugim kołem i ostrożnie odwrócić, pomagając sobie drugim talerzem.
Wypukła część ma znaleźć się u góry. Piekłam na kamieniu do pizzy w temp. (chyba) 200
stopni, ok. 20 minut.

Następnym razem do farszu dodam świeże liście mięty, tym razem zupełnie zapomniałam.



  Makaron z serem i oliwkami
   gola.baba   23.12.10, 23:59 zarchiwizowany
Zmonopolizowałam wątek :-D

Ten makaron stał się obecnie moim ulubionym fast foodem ;-)

składniki na 1 porcję:

- domowy biały ser, ok. 100 g.,
- pół puszki czarnych oliwek
- porcja makaronu.

Oliwki pokroić w plasterki, pokruszyć ser, wymieszać, dodać do ugotowanego uprzednio
makaronu.

Do tej potrawy jak najbardziej pasuje feta, ale mój makaron zawiera już sporo sodu, więc
byłoby zbyt dużo jak na mój gust.



  Wegewariacja na temat barszczu
   gola.baba   15.02.11, 15:21 zarchiwizowany
Nigdy nie lubiłam polskiej kuchni, bo uważałam ją za zbyt tłustą, a przynajmniej taką ją
znałam. Dopiero niedawno zaczęłam eksperymentować z polskimi potrawami i przerabiać
je na swoją modłę. Barszczu w życiu spróbowałam tylko raz, w wykonaniu babci mojej
koleżanki i był okropnie tłusty. Było to wiele lat temu. Niedawno, w bardzo zimy dzień,
byłam w sklepie i z półki z warzywami spoglądały na mnie buraki. Były tak ładne, a na
dworze tak zimno, że nie zdołałam oprzeć się pokusie.

Składniki:
- 3 buraki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 habanero,
- tymianek,
- domowy wywar warzywny.

Wykonanie:
Buraki zmiksować z 1 ząbkiem czosnku, 1 cebulą i habanero (całą, wraz z nasionami).
Drugą cebulę usmażyć na oleju, dodać tymianek, a pod koniec smażenia drobno
pokrojony drugi ząbek czosnku, wlać zmiksowaną papkę, dodać wody i wywaru
warzywnego i zagotować.

  Re: soczewica ze szpinakiem w ciescie francuskim
   rozyczko   23.07.11, 21:45 zarchiwizowany
czyli: "Lentil & spinach en croute"

Pyszne wegetarianskie danko dla 4 glodnych osob :)

Przepis pochodzi z magazynu "Delicious"

skladniki;

1lyzka oliwy
150g pokrojonych pieczarek
120g mlodego szpinaku
1 sloiczek marynowanej papryki (290g), odsaczonej
800g ugotowanej soczewicy ( u mnie 2 puszki:)
2 lyzeczki przyprawy curry
kilka lyzek chutney z mango
375g gotowego ciasta francuskiego (puff pastry)
100g ostrego tartego sera
1 jajko


Rozgrzac olej na duzej i glebokiej patelni. Podsmazyc pieczarki przez ok 1min - az zaczna
miekknac. Dodac szpinak, soczewice, chutney, papryke i curry. Doprawic do smaku.
Smazyc ok.2-3min, az liscie szpinaku zaczna wiotczec. Zdjac z ognia i calkowicie wystudzic.
Jesli masa jest za wilgotna, odcisnac ja lekko lyzka przed nakladaniem . Ja podsypalam
rowniez troche bulka tarta.

Rozgrzac piekarnik do 180C. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Rozwalkowac ciasto
do rozmiarow 40cm x 30cm (zrobilam to na balsze, zeby nie przenosic potem ciasta).
Wylozyc polowe nadzienia na srodku ciasta. Posypac serem tartym i przykryc reszta
farszu. Posmarowac brzegi ciasta woda i zawinac oba dluzsze konce tworzac rolade.
Posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac serem tartym.
Piec 30min do zlotego koloru.
Podawac z salata, jogurtem nat. lub chutney.


  Kasza jęczmienna z tofu
   gola.baba   26.07.11, 03:28 zarchiwizowany
Składniki:

- kostka tofu 450 g,
- kasza jęczmienna - duży kubek do kawy suchej kaszy,
- garść mrożonego zielonego groszku,
- 1 cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- imbir,
- sos sojowy,
- 2 duże, czerwone jalapeño,
- olej do smażenia.

Tofu osuszyć i pokroić w małą kostkę, 0,5-max 1 cm oraz zamarynować w sosie sojowym
z imbirem i czosnkiem wyciśniętymi przez praskę. Kaszę ugotować na sypko. Cebulę
drobno pokroić i podsmażyć, wrzucić tofu i smażyć na złoty kolor. Dorzucić zielony groszek
oraz drobno pokrojone jalapeño i smażyć jeszcze chwilkę, następnie dodać kaszę i natkę
pietruszki, całość dobrze wymieszać, smażyć kolejną chwilkę i gotowe.

Danie jest świetne zarówno solo, jak i z sałatką. Dziś zrobiłam je po raz pierwszy, ale na
pewno będzie powtórka.

  spaghetti z tempehem
   gola.baba   04.08.11, 00:05 zarchiwizowany
... czyli wegeprofanacja ;-) spaghetti bolognese. Zupełnie przypadkowo odkryłam
znakomity sos gotowy, więc postanowiłam pójść na skróty.

- dwie porcje makaronu (u mnie razowo-gryczany),
- opakowanie tempehu 225 g,
- pół słoika sosu do spaghetti,
- pół cebuli.

Wstawić wodę na makaron. Tempeh pokruszyć i smażyć z pokrojoną cebulą, dodać sos i
smażyć jeszcze chwilkę. Makaron gotuje się w międzyczasie, a wszystko zajmuje ok. 15
minut. Dodaję do listy moich dyżurnych fast foodów.

Opakowanie tempehu okazało się duże jak na dwie porcje, mogło zostać na następny
dzień, np. do kaszy. Nie zostawiliśmy jednak nic i przejedliśmy się jak (cenzura).
Niebawem będzie powtórka.

  [...]
   aga-aa   05.08.11, 18:57 zarchiwizowany
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

  Re: warzywne enchiladas
   rozyczko   13.11.11, 19:58 zarchiwizowany
podpinam tez tutaj, zeby bylo razem :)


Bardzo smaczna i lekko pikantna potrawa. Robie ja juz od kilku lat wg przepisu Bajaderki:

www.mniammniam.com/Warzywne_enchiladas-1788p.html
cytuje za autorka:

"składniki

1 zielona papryka, pokrojona w kostke
1 czerwona papryka, pokrojona w kostke
1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
1 mala cebula, posiekana
2-3 duze zabki czosnku, posiekane
1 lyzka przyprawy chili
1/2 lyzeczki soli lub wiecej, do smaku
1 puszka (~420g) czerwonej fasoli
1 puszka (~420g) czarnej fasoli
1 puszka (~300g) kukurydzy
1 mala cukinia pokrojona w kostke
1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
1 sredni pomidor

Sos:
1 puszka pomidorow (400g)
mala puszeczka (100g) papryczek chili
1 1/2 lyzeczki cuminu (mielonego kminu rzymskiego)
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1/2 lyzeczki curry
2 zabki czosnku
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
kilka kropel Tabasco
1 szklanka gestej kwasnej smietany

10 duzych tortilli (z maki pszennej)
1 szklanka (100 g) startego sera cheddar

Na rozgrzanym oleju sauté papryke, marchewke, cebule i czosnek przez kilka minut, az
cebula zmieknie. Dodac chili i jeszcze chwile dusic. Dodac pozostale skladniki i dobrze
podgrzac.

Przygotowac sos:
Wszystkie skladniki sosu z wyjatkiem smietany zmiksowac w blenderze az powstanie
gladki sos, dodac smietane i dobrze wymieszac. Doprawic do smaku jezeli konieczne.

Tortile ulozyc jedna na drugiej na talerzu, przykryc wilgotnym papierowym recznikiem i
podgrzac w mikrofalowce przez minute, az beda miekkie i cieple. Na kazdej tortili klasc
okolo 1/2 szklanki nadzienia, posypac lyzka startego sera i zawijac. Ukladac w duzym
(33x23cm) zarodopornym naczyniu lekko wysmarowanym maslem. Kiedy juz wszystkie sa
nadziane i ulozone, zalac je przygotowanym sosem. Naczynie przykryc folia aluminiowa i
piec w temperaturze 180?C przez okolo 30 minut, zdjac folie, posypac startym zoltym
serem i wlozyc do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut, az ser sie rozpusci.

dodatkowe informacje
Podawac z salsa, guacamole, dodatkowym startym serem i miska zielonej salaty."


modyfikacje:

-nie dalam kminu rzymskiego i oliwek - corka ich nie lubi
- uzylam fasoli haricot (drobna biala), bo nie bylo w sklepie czarnej :)
- zamiast papryczek z puszki dalam chili w proszku
- nadzienie doprawic sola i pieprzem do smaku

Smacznego

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd