FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Brioche pur beurre

przepis Philippe Blondiaux
Z podanych składników wychodzi 8 brioches. Zrobiłam z połowy porcji. Wyszły mi dwie
duże i jedna mała brioche.

30 gr świeżych drożdży
750 gr de mąki.
450 gr jajek.
70 gr cukru.
11 gr soli.
225 gr masła półsłonego (zastąpiłam połową masła solonego i normalnego)
350 g najlepszej jakości masła
67 ½ gr wody... ;)

Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na przynajmniej 2 godziny przed
przygotowaniem ciasta, aby mogły osiągnąć taką samą temperaturę.

Drożdże rozpuścić w 30 gr wody. Dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi 37 ½ gr wody.
Jajka ubić z cukrem i solą; następnie dodać do mąki. Ciasto wyrabiać ręcznie (jest mocno
klejące) lub przy pomocy robota. W czasie wyrabiania dodawać po kawałku masła. Gdy
ciasto przestanie, w miarę, kleić się do rąk, odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia
w temperaturze pokojowej. Przebić (odgazować) ciasto i wstawić do lodówki na kolejne 3
godziny. Przebić ponownie i zostawić ciasto w lodówce do powolnego wyrastania przez
całą noc.
Wysmarować formy masłem. Uformować brioches (instrukcja tutaj ) i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Posmarować
wyrośnięte ciasto roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody i ponacinać nożyczkami. Piec w
nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem do momentu, gdy brioches ładnie się
przyrumienią. Niestety autor przepisu nie precyzuje ile czasu brioches powinny się piec...
mnie zajęło to niecałe 20 minut. Trzeba bardzo uważać gdyż brioszki ;) lubią się
przypalać! Wyjąć z form i studzić na kratce.

Brioches są faktycznie smaczne, bardzo maślane. Niestety, imho, zbyt szybko schną.
Proponuję, gdy tylko całkowicie ostygną, zawinąć je w folię spożywczą. Zrobiłam dwa
rodzaje : brioche nature, czyli bez żadnych dodatków oraz brioche z żurawiną, która
bardzo pozytywnie wpłynęła na smak ciasta.

--
"Proszę się nie sugerować statystyką, bo statystycznie gdy człowiek wychodzi z psem na
spacer, każdy z nich ma po trzy nogi"

Brioche pur beurre - kikkera 09.12.08, 13:34    
Re: Brioche pur beurre - cipcipkurka 09.12.08, 13:43    
Re: Brioche pur beurre - kikkera 09.12.08, 13:54    
Re: Brioche pur beurre - ptasia 09.12.08, 14:04    
Re: Brioche pur beurre - cipcipkurka 09.12.08, 15:15    
Re: Brioche pur beurre - hania55 09.12.08, 14:03    
Re: Brioche pur beurre - zawszepolka 09.12.08, 14:59    
Re: Brioche pur beurre - pinos 09.12.08, 15:55    
Re: Brioche pur beurre - hania55 09.12.08, 16:01    
najwidoczniej mam zaniki pamieci... - kikkera 09.12.08, 16:12    
Przypomnij sobie kontener pustych... :) nt - mwookash 09.12.08, 17:01    
Re: Przypomnij sobie kontener pustych... :) nt - felinecaline 09.12.08, 17:41    
wszelkie prezensje prosze kierowac pod - kikkera 09.12.08, 17:48    
aaaa i jeszcze zapomialam dodac, ze - kikkera 09.12.08, 17:54    
Re: aaaa i jeszcze zapomialam dodac, ze - ptasia 09.12.08, 18:42    
Re: aaaZgooooda ;-a i jeszcze zapomialam dodac, ze - felinecaline 09.12.08, 19:26    
Re: najwidoczniej mam zaniki pamieci... - hania55 09.12.08, 22:41    
Re: najwidoczniej mam zaniki pamieci... - pinos 10.12.08, 17:46    
Re: Brioche pur beurre - ka2 11.12.08, 08:18    
Re: Brioche pur beurre - miszam 11.12.08, 10:53    
Re: Brioche pur beurre - kikkera 11.12.08, 11:39    
Czepiam sie !!!!!! - smaczliwka 12.12.08, 16:46    
Re: Czepiam sie !!!!!! - kuranda 12.12.08, 20:08    
Re: Czepiam sie !!!!!! - kikkera 12.12.08, 21:59    
Re: brioche wziela - felinecaline 13.12.08, 00:07    
i czemu krzyczy? - emka_1 12.12.08, 22:48    
Re: i czemu krzyczy? - hania55 13.12.08, 17:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd