FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem

Przepis stanowi moją wariację nt. przepisów z opakowania świeżego szpinaku oraz
zarchiwizowanego wątku z 2007 r.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56144781,56144781.html
Składniki na 2 głodne osoby:
-6 niedużych gniazd tagliatelle (plus połamane kawałki)
-1 gruby plaster surowego wędzonego boczku, nie specjalnie chudego
-1 czerwona cebula
-3 ząbki czosnku
-2/3 opakowania świeżego szpinaku 250g (baby spinach)
-100g (pół małego kubeczka) śmietany 12% (lub cały i wtedy pominąć kolejny punkt)
-3 łyżki jogurtu bałkańskiego (bardzo gęsty, kremowy, można całkiem zastąpić śmietaną,
ale u nas wersja ?lajt?. A tak naprawdę zaryzykowałam z jogurtem, bo zwyczajnie
skończyła się śmietana i okazało się, że świetnie pasowałby sam jogurt)
-pół opakowania-trójkąta sera pleśniowego lazur (z pewnością lepsza byłaby gorgonzola,
ale nie dostałam)
-1 łyżka masła
-sól, świeżo mielony (najlepszy) biały pieprz
-ok. pół łyżeczki gałki muszkatołowej (lub ze 3 szczypty)

Kroimy boczek w grubą kostkę i wrzucamy na suchą patelnię (jeśli ktoś boi się
przypalenia, lub posiada chudy boczek albo patelnię z cienkim dnem, można przetrzeć ją
papierem nasączonym olejem, lub ostatecznie wlać kilka jego kropel, ja nigdy tego nie
robię). Przysmażamy mieszając, boczek pięknie się wytapia. Zdejmujemy z patelni.
Na wytopiony tłuszczyk wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek (można zostawić jeden
ząbek, jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty posmak czosnku i wycisnąć lub zetrzeć go na
tarce do sosu pod koniec przyrządzania dania). Smażymy mieszając, aż się pięknie nam
zeszkli. Zdejmujemy z patelni.
Wrzucamy masło i po chwili szpinak. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i jogurt. Posypujemy
gałką. Mieszamy. Szpinak dwukrotnie zmniejsza swoją objętość. Dodajemy usmażoną
cebulkę i boczek. Odstawiamy.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania
podgrzewamy sos i dodajemy chochlę wody z makaronu (dałam 3 duże łyżki i był ciut za
gęsty). Mieszamy. Dwie minuty przed czasem odcedzamy makaron i wrzucamy do sosu.
Mieszamy, przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i zajadamy.
Mmm, zamruczał małżonek, a ja za nim, bo doprawdy niebo w gębie!!! :)

--
Budzi się we mnie zwierzę!
Obawiam się, jednak, że to leniwiec.

Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - jastii 09.03.09, 19:14    
Re: Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - aga-aa 09.03.09, 21:02    
Re: Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - vespertinee 18.03.09, 23:02    
Re: Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - jastii 19.03.09, 08:52    
Re: Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - evamarija 19.03.09, 09:35    
Re: Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - mewamac1 24.03.09, 14:22    
Re: Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - jastii 24.03.09, 14:34    
Re: Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - mewamac1 24.03.09, 14:36    
Re: Tagliatelle w kremowym sosie ze szpinakiem - jastii 24.03.09, 14:40    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd