FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bajaderka

Smaczny i szybki deser. Z myślą o nim zamroziłam jakiś czas temu ciasto, które
zaczęło obsychać, a brak było na nie chętnych (choć to bezkonkurencyjne
drożdżowe mojej babci, jednak dostarczane nam w ogromnych ilościach jest
czasem nie do przejedzenia). Bajaderki są miękkie i słodkie. Najlepiej zrobić
kulki wielkości małej mandarynki, czyli porcję idealną dla jednej osoby.
Polecam przechowywać w lodówce. Przepis Mariemadeline z MniamMniam, znaleziony
też u Dorotus.

Składniki (na ok. 36 bajaderek wielkości małej mandarynki):

80-90 dag pokruszonych ciastek, herbatników lub resztek ciast (bez masy
kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami),
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru, [polecam pominąć jeśli słodkie jest ciasto albo dżem]
1/2 szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych [w mleku albo w alkoholu]
słoik dżemu, marmolady lub powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
[polecam śliwkowy, malinowy, z czarnej porzeczki]
1/2 kostki miękkiego masła [125 g]
2-3 łyżki (według uznania) - olejku rumowego, rumu lub amaretto,
3-4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. Nutella),
4 łyżki ciemnego kakao, [jeśli ciasta były kakaowe, można dać mniej]



do obtoczenia:
pokruszone orzechy,
pokruszone migdały lub płatki migdałowe,
wiórki kokosowe

Wykonanie:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach
(użyłam do tego celu malaksera z końcówką "noże"); wszystko wsypać do
naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do
niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z
pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z
alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na
jednolitą masę.

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a
następnie w orzechach lub wiórkach lub tylko w orzechach/wiórkach. Odstawić
(do lodówki) do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka,
wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Smacznego :)

*robiłam z połowy porcji, wyszło mi 18 małych bajaderek

MOJE UWAGI: nie dodawałam cukru, mój dżem (użyłam malinowego) był wysoko
słodzony, rodzynki namoczyłam dzień wcześniej w metaxie, dlatego dodałam już
tylko pół łyżeczki olejku rumowego.
--
Mój blog kulinarny
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Bajaderka - n_ina 05.04.09, 22:58       Dobre!
Re: Bajaderka - martina.15 25.04.09, 16:44    
Re: Bajaderka - kk345 25.04.09, 16:56    
Re: Bajaderka - martina.15 27.04.09, 23:27    
Re: Bajaderka - bene_gesserit 27.04.09, 23:36    
Re: Bajaderka - sonia-3 09.07.09, 21:53    
Re: Bajaderka - n_ina 09.07.09, 22:01    
Re: Bajaderka - n_ina 09.07.09, 22:04    
Re: Bajaderka - sonia-3 10.07.09, 07:09    
Re: Bajaderka - n_ina 10.07.09, 22:24    
otręby:) - bodzia50 10.07.09, 09:41    
Re: otręby:) - n_ina 10.07.09, 22:27    
Re: Bajaderka - kabushka 11.07.09, 14:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd