FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

wielkanocny wianek


oryginalne zdjecia do opisu wykonania (ktory cytuje za autorka pomyslu) tutaj:

www.magazyndomowy.pl/wielkanocny-wianek/
Wielkanocny wianek

Autor: Oliwka Kamińska

tym roku, na święta, zamiast tradycyjnej baby drożdżowej upiecz wielkanocny wianek. To
pyszna odmiana tradycyjnego ciasta.

Składniki na ciasto:
• 125 ml mleka
• 60g masła
• 10g drożdży instant
• 60 ml ciepłej wody
• 375g mąki
• 3/4 łyżeczki soli
• 45g cukru
• 1 jajko
Dodatki smakowe:
• 60g rodzynek
• 60g sułtanek
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 45g bazowego cukru
• 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
• 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
• starta skórka z jednej cytryny
Wykonanie
Masło ropuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i
cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe
jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od
ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę.
W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego
wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał
prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie
połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie
otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców.


Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed
pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik
powinien być podgrzany).


wielkanocny wianek - b.b.1 14.04.09, 20:45    
Re: wielkanocny wianek - siostraheli 15.04.09, 21:42    
Re: wielkanocny wianek - linn_linn 16.04.09, 17:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd