FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Bakłażany z mozzarellą i parmezanem..pyyycha :

I tytułem uzupełnienia :

Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, układamy w durszlaku, solimy
(mocno!) i odczekujemy ok. 0,5 h.
W tzw międzyczasie mieszamy ser biały z jajkami, parmezanem i posiekaną
pietruszką, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Spłukujemy pod bieżącą wodą bakłażany, osuszamy papierowymi ręcznikami i
układamy na blasze bądź ruszcie oliwą pokrapiając z góry (ilość wg uznania, ja
daję raczej mniej oliwy niż więcej, raczej nie te pół szklanki z przepisu, ale..
nie mierzę dokładnie, pewnie można więcej też użyć ;))
Gdy bakłażany są już opieczone (jakieś 15-20 minut w moim piekarniku na 175 st.)
wyciągamy je i w naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę bakłażanów, na
nich masę serowo-jajeczną, następnie znów bakłażany itd a na koniec zalewamy
sosem pomidorowym i posypujemy tartą mozzarellą.
Wsadzamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na ok. 25-30 minut.
Wyciągamy, dajemy ostygnąć jakieś 5-10 minut (moment próby jak dla mnie!! ;))
i pokroiwszy serwujemy - smacznego!

:D


Bakłażany z mozarellą i parmezanem..pyyycha :)) - aska2000 28.06.09, 10:08       Dobre!
Re: Bakłażany z mozarellą i parmezanem..pyyycha : - aska2000 28.06.09, 10:19    
Re: Bakłażany z mozzarellą i parmezanem..pyyycha : - aska2000 28.06.09, 10:30    
Re: i co dalej?... - rozyczko 28.06.09, 10:29    
Re: i co dalej?... - babowa 28.06.09, 11:19    
Re: i co dalej?... - aska2000 28.06.09, 14:37    
Re: baklazany alla parmigiana... - linn_linn 28.06.09, 11:45    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd