FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zygmuntówka

Czym jest zygmuntówka? Składa się z masy migdałowej, konfitury żurawinowej, musu
czekoladowego i bezy. Niedawno ciastko to wygrało konkurs organizowany przez
URząd m.st. Warszawy na nowe ciastko warszawskie.

Przepis podany został do publicznej wiadomosci. Trzymanie się go ściśle, powodowało,
iż ciastko się nie udawało. Przepis wymagał modyfikacji (dziękuję zawszepolce).

Przepis jest na 20 porcji. JA robiłam z 1/4 przepisu, wyszły mi 4 duze ciastka o srednicy
dolnej 8 cm. Proponuję zrobic ciastka na jeden, dwa, maksymalnie trzy kęsy. Ciastko
jest słodkie, takie ma byc. Jednak co za dużo to niezdrowo. Nastpnym razem moje
ciastka beda 3 razy mniejsze.

Zawszepolka na swoim blogu pisała o ciastku: "Sprobuje ujac to tak: wyobrazcie sobie,
jak Wasze podniebienie smakuje kolejno chrupka beze, rozplywajaca sie w ustach ubita
smietane, pozniej jest lekko kwasno od zurawiny, slodko od czekoladowego musu, a na
samym koncu gryziecie chrupki migdalowy spod... Poezja smakow!"

Skladniki:
Korpus migdałowy

600g mąki
150g masla
200g cukru
120g bialek (4 szt.)
160g platkow migdalowych

Bita smietana

1 litr smietany kremowki (36%)
100g drobnego cukru

Mus czekoladowy

200g cukru
200 ml wody
100g zoltek (6-7 szt.)
500g gorzkiej czekolady [użylam Lindt z 90% zawartoscią kakao]

Beza
Zrodlo: Forum CinCin

115g bialek (3 duze albo 4 male - M)
225g cukru

Konfitura zurawinowa

1 sloiczek

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni C.

KORPUS: Rozpuszczamy maslo. Bialka ubijamy na sztywno. Cukier laczymy z maka i
dodajemy platki migdalowe, dodajemy maslo, a nastepnie ubite bialka.
Masa migdalowa wykladamy foremki do ciastek - u mnie o srednicy 8cm - mierzonej na
spodzie (foremki moga byc tez duzo mniejsze) - albo wylozone papilotkami albo
wysmarowane maslem i oproszone mąką - i opiekamy na złoty kolor w temp. 200-210
stopni C przez ok. 15 minut. Pozostawiamy do wystygniecia.

BEZY: Piekarnik ustawiamy na 150 stopni C (mam gazowy, wiec go zwyczajnie
wylaczylam i czekalam az temperatura spadnie).

Bialka rozpuscic z cukrem na parze, ciagle mieszajac az cukier calkowicie sie rozpusci i
masa bedzie dosc ciepla. Zdjac z ognia i ubijac az masa bedzie zimna okolo 15 min.

Mase bialkowa wylozyc na pergaminie (srednica krążków ok. 6 cm). Bezy suszyc w
rozgrzanym piekarniku-po wlozeniu bezow (do temp. 150 stopni) wylaczamy piekarnik i
zostawiamy je na cala noc. Dla pewnosci sprawdzmy po 1,5 h czy bezy mają skorupkę i
czy nie są mokre. W razie czego mozna troche dogrzac piekarnik (bezy są duże, moga
nie zdazyc sie wysuszyc) tak do 110 st. C. Ja podgrzewalam piekarnik dwukrotnie.

[alternatywny sposob suszenia: Piekarnik rozgrzac do temperatury 150 st.C i od razu
zmniejszyc ja do 110 st.C.
Piec bezy tak dlugo, az utworzy sie skorupka, a nastepnie zmniejszyc temp. do 65 st.C i,
w zależnosci od wielkosci, suszyc bezy ok 1,5-2 godziny.]

BITA SMIETANA: Bardzo zimną smietanke (schlodzona wczesniej przez 12 godzin)
ubijamy z cukrem, na sztywno. Polecam smietanki kremowe UHT lub zwykla ZOT-a
(zawsze sie ubijaja)

MUS CZEKOLADOWY:
Gotujemy cukier z woda do temperatury 121 st.C. (nie mam termometru cukierniczego,
gotowalam ok. minuty po osiagnieciu temperatury wrzenia). Otrzymanym syropem
zalewamy zoltka i mieszamy, az do wystygniecia.

Rozpuszczamy czekolade (w kąpieli wodnej) i laczymy ja z zoltkami. [masa natychmiast
się zetnie]
Do powstalej masy dodajemy 400g ubitej wczesniej smietany [czyli 4/10 czesci].


Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym. Nakladamy 2 lyzeczki zurawiny
i szprycujemy bita smietana.

Wierzch przykrywamy bezowa korona.


--
Mój blog kulinarny

Zygmuntówka - n_ina 20.07.09, 22:33    
Re: Zygmuntówka - issys 20.07.09, 23:04    
Re: Zygmuntówka - n_ina 21.07.09, 01:02    
Re: Zygmuntówka - nobullshit 21.07.09, 00:38    
Re: Zygmuntówka - n_ina 21.07.09, 01:00    
Re: Zygmuntówka - bene_gesserit 21.07.09, 01:28    
Re: Zygmuntówka - cipcipkurka 21.07.09, 07:32    
Re: Zygmuntówka - agni69 21.07.09, 07:59    
Re: Zygmuntówka - bene_gesserit 21.07.09, 11:47    
Re: Zygmuntówka - marghe_72 21.07.09, 14:47    
Re: Zygmuntówka - turzyca 21.07.09, 23:42    
Re: Zygmuntówka - bene_gesserit 22.07.09, 00:01    
Re: Zygmuntówka - bodzia50 21.07.09, 08:21    
Re: Zygmuntówka - n_ina 21.07.09, 08:56    
Re: Zygmuntówka - jastii 21.07.09, 10:15    
Re: Zygmuntówka - poughkeepsie 21.07.09, 11:01    
Ładne, ładne... - szalony_kucharz 21.07.09, 11:04    
Re: Zygmuntówka - buttergirl 21.07.09, 11:22    
Re: Zygmuntówka - dziuunia 21.07.09, 11:31    
Re: Zygmuntówka - zawszepolka 21.07.09, 13:35    
Re: Zygmuntówka - pani.serwusowa 21.07.09, 14:20    
Re: Zygmuntówka - zawszepolka 21.07.09, 14:32    
Re: Zygmuntówka - panna.pola 21.07.09, 14:39    
Re: Zygmuntówka - pavvka 21.07.09, 16:05    
Re: Zygmuntówka - n_ina 21.07.09, 18:37    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd