FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Imieninowa tarta Emilki
   egipcjanka15   09.08.09, 18:12 zarchiwizowany
Wiem, wiem, Emilii bylo 30.06. ale z tarty jestem dumna, więc sie nią pochwalę, chociaż z
opóźnieniem.

Jest to jedno z praktykowanych przeze mnie ciast "bez" (chyli bez pewnych składników).
Przepis podam, moze sie komuś przyda. A po zastąpieniu zamienników (hihihi - czyli
powrót do korzeni przepisu), może być "normalne"

Tarta jest więc bez: mleka i jego pochodnych (tzn. masła), jaj kurzych, glutenu.

Ciasto:
30 dkg mąki bezglutenowej, niskobiałkowej
7-8 dkg cukru
5-6 żółtek przepiórczych
olej - ilosc potebna do wyrobienia ciasta - wiadomo, nie moze byc suche ani płynać; oleju
nie ważę, więc nie wiem ile wchodzi. Używam kujawskiego, myśle, że równie dobry, a
nawet lepszy byłby z pestek winogron (jest całkiem neutralny w smaku).

Zarobić ciasto dolewajac stopniowo oleju aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
ciasta kruchego. włozyc do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej, tym lepiej)

Tortownice wylepic ciastem, ponakłuwać widelcem, piec w temp. 220 25-30 minut (az
będzie złociste);

Kiedy dobrze wystygnie zrobic krem: budyń na mleku ryzowym. Zagotowac 1 1/2 szklanki
mleka ryżowego z torebka cukru waniliowego. Dodać 1/2 szkl. mleka z 2 czubatymi
łyżeczkami mąki kartoflanej. Wymieszać, ostudzić. letni wylac na ciasto. Ułożyc owoce (u
mnie brzoskwinie z puszki). Lepiej by było świeże owoce, ale nie miałam akurat żadnych
w domu, wieczór był późny, a tarta musiała być na rano gotowa. Zalałam ją jeszcze lekko
małą ilościa galaretki zrobionej w troche mniejszej ilości wody niz w przepisie; chroni
owoce przed wyschnięciem.

Solenizantka była zachwycona rezultatem :-)


--
Tylko krowa na łące nigdy nie zmienia zdania
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Imieninowa tarta Emilki
   bodzia50   09.08.09, 18:31 zarchiwizowany
bardzo ładna :)
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: Imieninowa tarta Emilki
   nostress.ka21   11.08.09, 20:03 zarchiwizowany
To ciasto jest różowe?
Czy mi już na oczy padło?

--
Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wku...eni?

  Re: Imieninowa tarta Emilki
   kk345   11.08.09, 21:09 zarchiwizowany
Nie padło, spokojnie, na pewno zabarwiła je spływająca galaretka, widać ją na
środku tarty...

  Re: Imieninowa tarta Emilki
   egipcjanka15   12.08.09, 00:03 zarchiwizowany
Dokladnie tak :-) jest cienka warstwa dlatego poza samym srodkiem nie rzuca sie w oczy.
Troche splynela na ciasto. Ciezko jest wybrac odpowiedni moment miedzy zbyt luzna a
juz za bardzo zgestniala, ktora pokryje za grubo i nierownomiernie.

I tak wyszlo przypadkiem, ze zrobilam prawdziwe ciasto dla dziewczynki - rozowe ;-)


--
Tylko krowa na łące nigdy nie zmienia zdania

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd