FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kisiel z owocami

Klasyczny kisiel z polnocnych Niemiec o nazwie "rote grütze". Ulubiony
podwieczorek mojego meza, dlatego tez zrobilam na jego urodzinowe przyjecie
jako deser.
Nie jestem pewna czy dobrze przetlumaczone, ale chyba tak, bo kisiel to
przeciez nic innego jak kompot zageszczony skrobia.


200 g truskawek (mialam malutkie, wiec dalam cale)
200 g malin
250 g obranych czerwonych porzeczek
200 g obranych czarnych porzeczek
250 g wydrylowanych wisni
300 ml soku wisniowego
100 g cukru (dla mnie wystarczylo, bylo lekko kwasnie)
25 g skrobii ziemniaczanej

Do dekoracji:
200 ml smietany kremowki
20 g cukru pudru

Na kazda szklanke uzylam listek z bialej czekolady.

Zagotowac sok, dodac owoce, cukier i gotowac na bardzo malym ogniu przez okolo
20 minut. Skrobie wymieszac z lyzka wody i wlac do kompotu, zagotowac,
wylaczyc, ewentualnie doslodzic. Rozlac do pucharkow/miseczek, ostudzic. Przed
podaniem udekorowac bita smietana i listkami czekolady.

Smacznego!
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Kisiel z owocami - sylwia1607 30.08.09, 16:11       Dobre!
Re: Kisiel z owocami - szalony_kucharz 30.08.09, 22:17    
Re: Kisiel z owocami - shachar 30.08.09, 22:41    
Re: Kisiel z owocami - sylwia1607 30.08.09, 22:56    
Re: Kisiel sycylijski - linn_linn 31.08.09, 19:23    
Re: Kisiel sycylijski - bobralus 31.08.09, 20:40    
Re: Kisiel z owocami - pani.serwusowa 01.09.09, 17:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd