FotoForum
Załóż konto »
Czas powideł
Dodano: 11.09.2013 Odsłony: 715
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Dane exif

zamknij
model:
NIKON CORPORATION NIKON D5000
data wykonania:
11.09.13, 11:47
czas naświetlania:
1/30 sec
przesłona:
ogniskowa:
17,0 mm

Czas powideł

Autor: kiks4

Połowa września, węgierki dojrzały, za powidła czas brać się bracie ( i siostro) !

Komentarze (38)
kiks4 8 lat temu
Przypominam- gdyby ktoś zapomniał. Własne powidła a powidła ze sklepu to dwa
nieprzystające do siebie byty.
Zachęcam do niewielkiego wysiłku.
luka_4 8 lat temu
Dużo będzie tych powideł. smile Uwielbiam takie swojskie powidła
kiks4 8 lat temu
Zima długa. Się zje big_grin
luka_4 8 lat temu
Pewnie smile Takie pyszne to w krótkim czasie zostaną skonsumowane na pewno. smile
kiks4 8 lat temu
Juz jest tylko połowa tego, co na zdjęciu. Reszta wyparowała.
Musimy powtórzyć- kolejne 15 kg.
Czy można je zmiksować- ja bym miksował i dodał trochę cukru, sadownik mówił, że
on cukru nie dodaje ?
turawiak 8 lat temu
porcja spora ....smile
kiks4 8 lat temu
Spróbuję przehandlować część za maślane bułeczki
garuga 8 lat temu
moje powidełka są bez grama cukru.
są przepyszne, oczywiście z węgierek, dojrzałych.
garuga 8 lat temu
ale i twoje królestwo (czyt. kuchnia) jest b. fotogeniczne, nio!
kiks4 8 lat temu
Troszkę cukru jednak chyba dodamy. Zrobiłem to na małej ilości i są
smaczniejsze. Pewnie śliwki nie były jeszcze dojrzałe w pełni ale nie mogliśmy
się doczekać.
Za tydzień planujemy kolejną wyprawę do sadu- możne już będą słodsze
kiks4 8 lat temu
Co do kuchni- to królestwo mojej żony, ja jestem tylko pomocnikiem do prostych
czynności wymagających siły- dźwiganie, mieszanie i takie tam. I fotografowania big_grin
luka_4 8 lat temu
Kiks, gdy mieliśmy śliwki węgierki ze swojej działki to pamiętam, że cukru się
nie dodawało. Gdy dłużej powiszą na drzewie są słodsze wink smile
kiks4 8 lat temu
Też tak myślę, że pan sadownik pieniędzy potrzebuje i za szybko zaczął je
zrywać. Zobaczymy, jak będzie za tydzień. Tymczasem wyciągnąłem ciekawostkę-
rodzinną pamiątkę sprzed wielu pokoleń:
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3505532,2,1,miska-praprababki.html#addOpinion
matanzani 8 lat temu
Nie było mnie przez kilka dni, a tu takie pyszności międzyczasie się "zrobiły" !!!!
Ja też robię powidła ... i od razu przenoszę się wspomnieniami do domu mojego
dzieciństwa....
Mieszkaliśmy z rodzicami i dziadkami w domu stojącym w wielkim ogrodzie, wzdłuż
jednego płotu rósł rząd śliwek-węgierek.... jak przychodził czas zbiorów
rozkładało się pod drzewami prześcieradła ,ojciec wchodził na drzewo i trząsł
.....zbieraliśmy wszyscy, a potem obieraliśmy z pestek.... te śliweczki były
jakby ususzone,przesłodkie...
No a potem zaczynało się smażenie...... Babcia miała takie ustrojstwo ,które
wyglądało jak wielka patelnia z piecykiem,pod którą paliło się szczapkami
drewna....do tej patelni wrzucała śliwki - nigdy nie dodawała cukru ze sklepu ,
bo były zbierane w czasie ,gdy zawierały maksimum naturalnego cukru owocowego
...i mieszając...mieszając...czekała cierpliwie, aż się wysmażyły
odpowiednio....trwało to czasem kilka dni...
Potem przekładała powidła do kamionkowych garnków...wkładała do duchówki i
zapiekała aż na wierzchu powideł utworzyła się taka skóreczka...przykrywało się
to celofanem ...
.Do dziś mam pamiętam smak tych delicji jadanych w zimowe wieczory z pajdą
chleba z masłem /też domowej roboty/.....ech......przeminęło z wiatrem....
kiks4 8 lat temu
Czasy przeminęły - Mata ale nie śliwki! Jak piszesz, nadal robisz powidła i to
jest piękne. Ze jeszcze potrafimy, jak nasi przodkowie, że nie musimy kupować w
sklepie każdego - tu niecenzuralny wyraz- faszerowanego chemią .
I że liczba osób, które nie tylko wspominają ale same potrafią coś zrobić- rośnie.
Czas się skończył dla fast foodów- nastaje czas slow foodów.
Miskę do wysmażania konfitur mam i pokazuję ale maszynki- nawet nie wiedziałem
że coś takiego wymyślono. Choć przyzna ci się, że stojąc przy kuchni i
beznadziejnie kręcąc łopatką w garnku, żeby powidła się nie przypaliły co rusz
coś wymyślam, jak to usprawnić,. Wiadomo- wszystkie wynalazki AGD stworzyli
mężczyźni, zagonieni przez swoje żony do prac domowych. Z przyrodzonego lenistwa...
jokerka1 8 lat temu
Polecam pieczenie śliwek w piekarniku. Wielokrotnie sprawdzone. Nic się nie
przypala. smile
kiks4 8 lat temu
Na to nie wpadłem. Ale spróbowałem z mikrofalówce- doskonale to działa, można
precyzyjnie ustalić grzanie i tez się nic nie przypali. Tylko wydajność za mała.
Na jaką temperaturę ustawiasz piekarnik przy smażeniu powideł?
fotoart-1 8 lat temu
Apetycznie wyglądają, chociaż za powidłami nie przepadam smile
zyrafa46 8 lat temu
tongue_out
kiks4 8 lat temu
surprised
teka59 8 lat temu
Też kiedyś smażyłam takie pyszności. Teraz obywam się bez powideł, za to zrobię tartę ze śliwkami jutro...
kiks4 8 lat temu
Smacznego- Teka. A ja miałem wczoraj na obiad knedle ze śliwkami. Czas śliwek
długo nie trwa- potem będziemy tylko wspominać sad
fotoart-1 8 lat temu
Ja bardzo lubię kompot śliwkowy smile
irena2005n 8 lat temu
i garnki...super masz...do tego celu przygotowane...
irena2005n 8 lat temu
chyba zazdroszczę....smile
kiks4 8 lat temu
Garnki rzeczywiście ja kupowałem nie licząc się kosztami suspicious Bo czy się smaży 2
kg czy 20- tyle samo czasu się traci przy kuchni.
Czasami służą do gotowania grochówki na zlot włóczykijów
jokerka1 8 lat temu
Kiks4 - W szerokiej szklanej misie mieści mi się ok.5 kg śliwek. Czasem używam
dwóch czyli smaży mi się jednocześnie 10 kg. smile Temperatura ok. 180 stopni,
stawiam na drucianej kratce i włączam termoobieg. Można też spróbować przy
włączonej górnej i dolnej grzałce. Tak czy inaczej trwa to krócej niż smażenie w
garnku.
kiks4 8 lat temu
Dzięki Jokerka! Wypróbuje. Te ze zdjęcia już są w słoikach ale za tydzień
kupujemy kolejną porcję!
irena2005n 8 lat temu
udanego smażenia życzyć wypada...
kiks4 8 lat temu
Dzięki Ireno! Chyba śliwki były niezbyt dojrzałe, musieliśmy dodać trochę cukru-
ale zjeść się da suspicious
1   2   następne >
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Bazylika św. Wincentego ? Paulo - Bydgoszcz
  • Św. Antoni Padewski - Bydgoszcz
  • Cerkiew autokefaliczna w Bydgoszczy
»
3504300

To zdjęcie należy także do:

Klucz jesień

31598 zdjęć
«
  • Jesień...
  • Jesień nad jeziorem
  • Jesienne pejzaże
»
3504300
Oraz do kluczy: kuchnia, powidła, słiwki
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd