FotoForum
Załóż konto »
Gruzja
Dodano: 16.07.2016 Odsłony: 524
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Dane exif

zamknij
model:
NIKON CORPORATION NIKON D80
data wykonania:
16.07.16, 17:34
czas naświetlania:
0.02 sec
przesłona:
ogniskowa:
70,0 mm

Gruzja

Autor: wasaga

Gruzja - chinkali to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Klasyczne chinkali nadziewane są mięsem.

Komentarze (17)
fotoart-1 5 lat temu
Śliczne i bardzo ciekawe "pierożki" smile
wasaga 5 lat temu
przede wszystkim bardzo smakowite smile
tasamazyrafa46 5 lat temu
Mięsa nie jem ale pierożki wyglądają pysznie
anianasadach 5 lat temu
Rany! Nie przypuszczałam, że to jeszcze kiedyś zobaczę, wprost stamtąd, po tylu latach...ale sprawiłaś mi radochę!
Dziękuję smile
Chyba jadłaś, skoro miałaś przed sobą ten talerz? Jak Ci smakowało? Nie tak dawno odkryłam w Warszawie
restaurację gruzińską, gdzie podawane jest chinkali. Smakuje równie dobrze a to może dlatego, że jedna z pracownic
lokalu jest rodowitą Gruzinką i pilnuje kucharzy wink
wasaga 5 lat temu
Oczywiście Aniu. Nie da się być w Gruzji i nie spróbować chinkali. Druga Aniu są
też z innymi nadzieniami np z serem, kartoszką czy grzybami. Można ich spróbować
w specjalnych restauracjach serwujących tylko ( albo przede wszystkim )
chinkali. Jednak w prawdziwej, tradycyjnej gruzińskiej restauracji serwowane są
pierożki ze specjalnym mięsnym nadzieniem ... i te są najlepsze. Inna bajka to
sposób jedzenia chinkali. To też sztuka. Je się je ... rękami.
wasaga 5 lat temu
Kiedyś w Kuchennych rewolucjach była pokazywana restauracja gruzińska z Warszawy
prowadzona przez prawdziwą Gruzinkę. Magda Gesler bardzo chwaliła jej kuchnię.
Później była też z jakiejś miejscowości spod Warszawy, ale już nie pamiętam z
której.
anianasadach 5 lat temu
Tę restaurację, o której napisałam, prowadzi Polak. Dobrze, że umie słuchać i jest otwarty wink
s.wawelski 5 lat temu
Jedzenie obiadu rękami to dla mnie wcale nie jest zaskoczenie. Tak się tradycyjnie je choćby w Etiopii, Zambii i na
wielu wyspach Indonezji... Problem się zaczyna dopiero wtedy gdy danie ma du zo sosu. Tu sosu nie widzę, więc
domyslam się, zjedzenie pierożków poszło Ci gładko smile
wasaga 5 lat temu
Poszło mi gładko, bo byłam poniekąd przeszkolona literaturą i różnymi programami
o Gruzji. Jedzenie jest o tyle skomplikowane, że pierożki wypełnione są mięsem i
swego rodzaju rosołem. Aby uniknąć dodatkowych atrakcji chinkali należy trzymać
za ten widoczny ogonek ( niejadalny), lekko nadgryźć i wyssać rosół, a dopiero
wtedy można jeść resztę. smile
s.wawelski 5 lat temu
Rzeczywiście troszkę to skomplikowane smile Przypomina mi to pewne indyjskie danie, gdzie też były kulki, ale
chrupiące wypełnione rosołem. Trzeba je było całe włożyć do ust bo w przeciwnym razie można się było pochlapać
rosołem.
kot-peter 5 lat temu
Adres? smile
wasaga 5 lat temu
To w tej mojej Raczy za winklem, o której Ci już mówiłam.
kot-peter 5 lat temu
Ok.
wasaga 5 lat temu
Ogladałaś wczorajsze newsy w tv?
teka59 5 lat temu
Dlaczego ogonek niejadalny, to ciasto przecież?
wasaga 5 lat temu
Ciasto jest tam bardzo grube i twarde, zwykle niedogotowane. Musi być mocny bo
za niego trzyma się całego pierożka.
kot-peter 5 lat temu
Chodzi ci o Erywań? Czytałam.
Ogólnie się przejęłam, ale nie uważam, że z tego powodu mam nie jechać.

Co do ogonka, potwierdzam, że bywa niejadalny.
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Uplisciche
  • Uplisciche
  • Uplisciche
»
3980360

To zdjęcie należy także do:

Album Sakartwelo znaczy Gruzja

231 zdjęć
«
  • Kazbegi
  • Uplisciche
  • Uplisciche
»
3980360
Klucz kuchnia, jedzenie, Gruzja, Kaukaz ,...

Klucz kuchnia

3940 zdjęć
«
  • w drodze... przyda się walizka... ;p
  • Polska
  • Posiłek w podróży
»
3980360
Oraz do kluczy: jedzenie, Gruzja, Kaukaz, pierogi, chinkali
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd