FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z kluczem: babka
Wdzydze
Dodano: 19.01.2019 Odsłony: 680
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Brak danych exif

zamknij

Wdzydze

Autor: fotoart-1

W karczmie "Zagość" jadłam na obiad danie regionalne Ali-Baba, czyli babę ziemniaczaną z sosem pieczarkowym

Komentarze (11)
aseretka 2 lata temu
Wygląda smakowicie. smile Właśnie robię taką dla jutrzejszych gości, ale nie wiem, czy będzie ona według
regionalnego, kaszubskiego przepisu. Raczej to będzie "moja własna wariacja". smile
fotoart-1 2 lata temu
To mnie zaskoczyłaś! shock smile Nie wiedziałam, że to popularne danie. Konsumowałam
je po raz pierwszy we Wdzydzach. Zamówiłam z ciekawości. Myślałam, że wykonano
je z gotowanych ziemniaków.
W Wikipedii podano, że baba z surowych ziemniaków jest tradycyjną potrawą
kuchni białoruskiej.
pl.wikipedia.org/wiki/Babka_ziemniaczana
4elza 2 lata temu
Też to jadłam w Polsce.
Moja znajoma posiadająca lwowskie korzenie robi to bardzo często, zwłaszcza na wigilię.
Tyle, że nieco inaczej:
miesza ziemniaki ugotowane z surowymi i tam jakąś resztę dodatków,
w foremce na podłużne ciasto umieszcza to do stężenia w lodówce,
później kroi grube plastry i smaży w głębokim tłuszczu.
Osobiście wolę placki ziemniaczane, są bardziej chrupiące smile
aseretka 2 lata temu
Moja właśnie się piecze... Bo przeciwnie niż Twoja koleżanka Elzo, piekę ją w foremce do pieczenia ciasta. Baba nie
ocieka wtedy tłuszczem. Do wnętrza baby dodaję oprócz kostek wędzonego boczku również podsmażone pieczarki.
Do polania będzie sos z borowików nazbieranych przez męża. smile Już mi ślinka cieknie...
fotoart-1 2 lata temu
Znalazłam przepis na taką babę w zeszycie kulinarnym GW pt. Spotkanie z kuchnią
kresową. Podano, że trzeba piec w piekarniku ok.50 min. Nie lubię czekać długo
na obiad suspicious Smażenie w tłuszczo trwa zapewne krócej. Jednak przygotowanie
tradycyjnych placków ziemniaczanych jest zdecydowanie mniej czasochłonne. Żeby
ułatwić sobie robotę, mielę ziemniaki w elektrycznej maszynce do mięsa.
aseretka 2 lata temu
No niestety... podobnie, jak ciasto potrzeba na pieczenie ok. 40-60 minut. Musi się dopiec w środku. Trochę
poczekać trzeba, ale przecież nie stoisz przy piecu i jej nie przewracasz. smile Gdybym miała napiec placków
ziemniaczanych dla 12 osób, to byłoby bardziej czasochłonne i męczące.
A propos placków ziemniaczanych, to lepsze i bardziej chrupiące są, gdy ziemniaki ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Kiedyś też ścierałam na drobno, ale od pewnego czasu przekonałam się (i męża również), że te
naścierane na grubszych są smaczniejsze.
fotoart-1 2 lata temu
Nigdy nie robiłam ciasta poza pizzą, którą piecze się kilkanaście minut.
Tylko raz w życiu szykowałam jedzenie dla 10 osób. Od tamtego czasu minęło
kilkanaście lat i nie zanosi się na kolejną dużą gościnę. Nie mam zdrowia, siły
i zapału na czasochłonne pichcenie indifferent
Chętnie zjadłabym w domu babę ziemniaczaną, ale na porcję dla dwóch osób nie
warto grzać piekarnika przez godzinę wink
Też lubię chrupiące placki ziemniaczane i dlatego ziemniaki mielę przez sitko z
dużymi oczkami.
s.wawelski 2 lata temu
Wygląda smakowicie. Nigdy tego przysmaku nie jadłem, aczkolwiek juz wcześniej o babie słyszałem. Muszę kiedyś
spróbować, ale w Krakowie nigdzie nie natrafiłem na cos takiego...
fotoart-1 2 lata temu
W takim razie powinieneś udać się na Kaszuby wink
s.wawelski 2 lata temu
Daleka droga, ale skoro powinienem, pojadę smile
fotoart-1 2 lata temu
Bliżej niż do Iranu wink
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • babka średnia
  • Smakołyk
  • Bydgoszcz
»
4156108
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd