FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z kluczem: jesień
Jak sie robi kaszę gryczaną
Dodano: 27.09.2021 Odsłony: 145
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Brak danych exif

zamknij

Jak sie robi kaszę gryczaną

Autor: kiks4
Komentarze (16)
kiks4 21 dni temu
Jeszcze niedawno bo w połowie lipca to pole było białe, jakby śniegiem pokryte:
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4259168,2,15,gryka-jak-snieg-biala.html
a teraz pod koniec września specjalistyczny kombajn kosi i młóci a słomę rozdrabnia i wyrzuca z tyłu.
Będzie gryka na świeżą, tegoroczną kaszę
kiks4 21 dni temu
Pole graniczy z obu stron z lasem więc zwierzyna traktuje je jak swoje. Na skoszonym ściernisku można wypatrzeć ślady dwóch ścieżek prowadzących do legowiska pośrodku pola:
fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/UVqELLLLC9B3QaDzrX.jpg
Właśnie kombajn zbliża się do tego miejsca.
kiks4 20 dni temu
Z ciekawości wpisałem w wyszukiwarce: "cena kombajnu Vector " ( tego ze zdjęcia) i okazuje się, że na Allegro to taniocha. Co prawda używany ale 4 złote to nie wygórowana cena:
tiny.pl/9rhxv
irena2005n1 20 dni temu
a mnie się podoba czerwone rżysko....niezależnie od tego ile kosztuje kombajn
irena2005n 20 dni temu
Choć pewnie...ma klimę i GPS
kiks4 20 dni temu
Zachodzące słoneczko- bo to było pod wieczór- też zrobiło swoje. Niestety nie można mieć wszystkiego- albo czerwone rżysko albo niebieskie niebo sad
irena2005n1 19 dni temu
No fakt...
garuga 19 dni temu
wow! alle rżysko!
wink
króciuteńko ale wszystko
niesamowite widowisko!
can.x 19 dni temu
To jest kombajn Bizon.
"Kierownicę ujął w dłoń Przeżegnał się, beret na skroń W stacyjce kluczyk raz i dwa I spalin kłąb i silnik gra...

Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,waly_jagiello_skie,kombajn_bizon.html

www.tekstowo.pl/piosenka,waly_jagiello_skie,kombajn_bizon.html
kiks4 pół miesiąca temu
Maszyny rolnicze zawsze mnie zadziwiały. Większość ludzi ich nie widzi, zna tylko efekty ich pracy. Mnie tak się ułożyło, że dzieciństwo i młodość przeżyłem na wsi . Co więcej na wsi wielkotowarowej, z nowoczesnymi ( na ówczesny czas) maszynami jak i na biednej wsi podkarpackiej z konikiem w roli głównej.
Więc widziałem zarówno pługi parowe orzące pole od horyzontu po horyzont jak i stryja, który od świtu do zmierzchu chodził za pługiem po swoim poletku.
Dziś żadnych z tych technik już nie ma. To znaczy są- w muzeum w Szreniawie koło Poznania. Na polach pracują coraz większe, coraz bardziej skomplikowane i coraz bardziej eliminujące ludzki wysiłek maszyny 21 wieku.
I mało kto z nas, zwykłych zjadaczy chleba, zdaje sobie sprawę, że ten chleb czy cukier jest ciągle zadziwiająco tani. Jest tani, bo nie ma już na polach barwnych tłumów zgiętych w pół mężczyzn czy kobiet. Jest jeden operator w klimatyzowanej kabinie z komputerem i GPS-em.
negres pół miesiąca temu
Przywołałeś historię.
Pamiętam czasy jak z dalszym rodzeństwem wyrywałyśmy len, wiązałyśmy go ( tyle ile się zmieści w obu garściach)
Następnie ustawiałyśmy każdą taką wiązkę tak jak zboże tzn snopki, na podlasiu mówiło się "w kuczki"
can.x pół miesiąca temu
przywołam money
www.money.pl/gospodarka/ceny-chleba-na-tanie-pieczywo-nie-mamy-co-liczyc-6682778218372064a.html
"Chleb w ostatnim czasie drożeje na potęgę. Z wyliczeń Faktu wynika, że w jesienią tego roku pieczywo będzie
droższe średnio nawet o 24 proc. (jedną czwartą) niż sześć lat temu. W dodatku ceny ceny pieczywa wzrosły w
skali roku bardziej niż wszystkich dóbr i usług konsumpcyjnych."
kiks4 pół miesiąca temu
Len... Z jakiegoś powodu lnu się nie kosi tylko wyrywa z korzeniami. A przynajmniej tak było w latach mojej młodości.
Nie żebym wyrywał ale widziałem, bo w krainie mojego dzieciństwa len uprawiano na potęgę, bo była w mieście Lnianka. Czyli roszarnia i przędzalnia lnu.Pierwszym etapem przygotowującym len do przeróbki na włókno było roszenie, czyli zamaczanie słomy lnianej w dołach, gdzie sobie radośnie gniła. Potem była suszona i międlona aje nie o tym.. Ja o wodzie...bo pamiętam, że gdy tę wodę spod gnijącego lnu spuszczano do rzeczki płynącej przez centrum miasta- to smród był większy, niż gdyby szambo wybiło.Na szczęście nie robiono tego codziennie.
negres pół miesiąca temu
Trochę z tym lnem odbiegłam od tematu,
ale najlepsze jedzenie z dawnych czasów to była pajda chleba maczana w aromatycznym oleju lnianym z
pokrojoną cebulą
kiks4 pół miesiąca temu
Pamiętam, że len pięknie kwitnie
garuga pół miesiąca temu
wiem z autopsji(ups!) i tu kliknę śmiało
wink
lniane cudownie pieści otulając ciało...
oooo!
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Jesień
  • z łąk i pól jesiennych
  • Niemcy
»
4269459

To zdjęcie należy także do:

Klucz natura, jesień, las, pole, rolnictwo ,...

Klucz natura

60878 zdjęć
«
  • Jesiennie
  • Jesień [61]
  • Piękność zza krzaka...
»
4269459
Oraz do kluczy: jesień, las, pole, rolnictwo, żniwa, kasza, gryka, kombajn
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd